7 неща, които трябва да знаем за ботокса

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Ботокс за първи път.

Инжектирането на ботулинов токсин (ботокс) е най-широко прилаганата естетична процедура. Причините за това са многобройни – бърза, безопасна, без възстановителен период и необходимост от нарушаване на социалните ангажименти, 100% ефективна. Колкото и да искаме да отложим необходимостта от тази манипулация в даден момент тя става наложителна. Кои са нещата, с които трябва да сме запознати преди да си сложим ботокс за първи път.

1. Ботоксът е абсолютно безопасен

Макар ботулиновият токсин да е една от най-силните отрови познати на човечеството, концентрацията му за нуждите на естетичната медицина e хиляди пъти по-ниска от токсичната за човека.

2. Ботоксът е лекарство

Първите исторически данни за приложението на ботулинов токсин са от 80-те години на ХХ век, като лекарство за цервикална дистония (кривошийство). В следващите години спектърът му на приложение се разраства – за лечение на блефароспазъм (чести, неконтролируеми съкращения на клепачите) и страбизъм (кривогледство). Тогава се забелязва, че при хората, лекувани с ботокс, се наблюдава значително редуциране на бръчките около очите. Така настъпва ерата на ботулиновия токсин в естетичната медицина.

3. Няма ограничения в броя на процедурите с ботокс

Време е да разбием митът ограничение в броя на процедурите с ботулинов токсин – такъв просто не съществува. Единствено условие е повторната апликация на ботокс да се осъществи след отпускането от предходната такава. Причината затова е, че според редица автори честото приложение на ниски дози ботулинов токсин може да индуцира производството на антитела от страна на организма, които да направят ботокса неактивен

4. Преустановете приема на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни 7 дни преди процедурата

Независимо от това, че при тази процедура се използват изключително тънки игли, лекарствата от тези групи увеличават времето на кървене и правят по-голям риска от посиняване.

5. Не пийте алкохол в деня преди и на процедурата

Ботулиновият токсин е изключително чувствителен на някои химични агенти. Употребата на алкохол от една страна повишава риска от посиняване, а от друга може да инактивира ботокса, тъй като той се съдържа в потта и се изпарява чрез кожата.

6. Имайте търпение

Ефектът от ботокса не се вижда мигновенно. Необходими са 3-4 дни, за да усетите трудност в извършването на конкретните мимически движения, а пълният ефект е видим след 12-14 дни. Уместно е тогава да планирате повторна консултация с лекуващия Ви лекар за анализиране на резултата.

7. Запознайте се със страничните ефекти

Малките синини и краткото главоболие са очаквани странични ефекти, които отшумяват за 3-4 дни.

Имате още въпроси? Запишете час за безплатна консултация.

Оценете страницата
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС