Солариумите – полезни или вредни?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics
за или против солариума

За или против солариума? Интересът към солариумите идва от Америка, но бързо намира нови почитатели в Европа. Изкуственият тен, придаден от солариума, от една страна се смята, че дава по-привлекателен вид и е по-атрактивен за срещуположния пол, а от друга – тялото изглежда по-стегнато и по-слабо.

Терминът произлиза от лат. sol – слънце, използвано в древен Рим. Така се означавали големите тераси, където римляните си правели слънчеви бани. Естествено, към момента солариумът като термин включва един голям набор от уреди, излъчващи светлина в определен спектър.

В момента има изобилие от солариумни системи. Независимо дали става въпрос за хоризонтален или вертикален солариум, сега ще Ви представим някои от основните плюсове и минуси на тези уреди.

Позитиви на солариумите

■ Ултравиолетовите лъчи стимулират синтеза на витамин D в кожата. Солариумите намират приложение при състояния, свързани с дефицит на vit. D – например остеопороза.
■ Известно е, че използването на солариуми повишава синтеза и отделянето на медиатори на щастието като серотонин и се използват за лечение на някои депресивни състояния.
■ Солариумната радиация е дозирана според нуждите.
■ Солариумите са удобни и пестят време.
■ Чрез контролирано и дозирано посещение на солариум може да се повиши нивото на слънцезащита. Затова при хората, които са предразположени към изгаряне (хората със светла кожа), е препоръчително 1-2 процедури преди лятната почивка.

Негативи на солариумите

■ Макар съвременните солариуми да не отделят UV-A лъчи, те също стимулират меланогенезата и са канцерогенни.
■ Изсушават кожата и ускоряват процесите на фотостареене.
■ Могат да доведат до изгаряне на кожата.

Що се отнася до нашата концепция по отношение на солариумите и излагането на слънце, тя е, че всичко е полезно в определено количество и концентрация. Правилното дозиране на енергията и използването на подходяща слънцезащита могат да направят посещението на солариум приятно и безопасно изживяване.

И най-важното – независимо дали обичате да събирате тен на плажа или на солариум, научете как да възстановите хидратацията на Вашата кожа.

5/5 - (3 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС