Серум? Хидратиращ крем? Каква козметика да избера?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Серум или хидратиращ крем?

хидратиращ крем

Пишейки тази статия, си представяме образа на симпатична дама сключила въпросително вежди пред огромна витрина с продукти в аптеката. Серум или хидратиращ крем? А всъщност отговорът на този въпрос е много лесен и логичен: и двете.

Серумът и хидратиращият крем са продукти, които не са взаимноизключващи се. Те притежават различни характеристики, които потенцират положителните им страни. Серумите са формулирани така, че съдържат по-малки молекули, проникват на по-голяма дълбочина и обикновено съдържат повече антиоксиданти, витамини и нутриенти, които да форсират оборотите на клетъчното възстановяване. От друга страна хидратиращите кремове съдържат по-големи молекули, което ги задържа на повърхността на кожата. Това блокира загубата на вода и активни вещества. Освен това формират и физикална бариера, която пречи на контакта на кожата с иританти от външната среда.

Как да избера подходящ продукт?

Първо се нуждаете от консултация с дерматолог, който да определи типа на Вашата кожа. Ако кожата Ви е мазна, трябва да избягвате хидратиращи кремове с плътна текстура, съдържащи минерални масла и петролни деривати, които допълнително биха стимулирали комедонообразуването. Понякога дори хидратиращ крем може да не е небходим. Ако имате комбинирана кожа, бихте се чувствали добре, ако изберете леки хидратанти като флуиди, серуми, гелове или лосиони. Ако имате суха и чувствителна кожа, кожата ви „крещи“ за хидратация. Тогава са подходящи плътни кремове, съдържащи серамиди. Избягвайте продукти, съдържащи деривати на ретиноева киселина.

Каква е разликата между дневен и нощен крем и серум?

Серумите могат да се използват и сутрин, и вечер. Ако сте след 30 годишна възраст, прилагането на серум с антиоксидантен състав ще промени изцяло качеството на Вашата кожа. На първо място сутрешният Ви крем трябва да съдържа слънцезащитен фактор. Това важи за всеки сезон и всеки тип кожа. Той може да се комбинира с витамин С, витамин В3. Нощният крем може да съдържа ретинол, серамиди, алфа-хидрокси киселини, ресвератрол.

Околоочен крем?

Да, кремът за зоната около очите трябва да е специално предназначен за тази зона. Близостта до очите изключва прилагането на голям спектър от активни вещества, за да не се избегне иритация. Освен това кожата е по-тънка и пропусклива, което налага и коригира концентрация на молекулите.

Финални съвети:

■ Натуралните продукти са добри, но внимавайте с производните на някои растения или прополис, защото може да развиете алергичен контактен дерматит.
■ Невинаги скъпите и атрактивно опаковани кремове са най-добрите. Посъветвайте се със специалист при избора на подходящ продукт за вашия тип кожа.
■ Винаги слагайте слънцезащита. Всеки ден. Всеки сезон.

Оценете страницата

Comments are closed.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС