Диета и акне

диета при акне

Съществува ли препоръчителна диета при акне?

Има ли почва пазенето на диета при акне? Акнето е едно от най-честите кожни заболявания, което обикновено започва по време на пубертета и затихва към 20-те години от живота. Не са редки случаите, когато заболяването персистира и след тази възраст. За появата на акне има много фактори: наследственост, големина на мастните жлези, хормонални нарушения, възпалителни изменения, P. acnes и др.

Що се отнася до храната, взаимовръзката между диетата и акнето остава противоречива и е отхвърлена от много автори. От друга страна съществуват многобройни доклади от проучвания, според които в селските и неиндустриализираните общества се наблюдават по-малко случаи на акне, отколкото при западното население. Ние вярваме, че правилната диета може да има благоприятен ефект върху качеството на кожата.

За да прецените кои храни влияят на качеството на Вашата кожа, изключете изброените по-долу от менюто си и започнете поетапно да включвате всяка седмица по един от тях обратно в менюто.

Както споменахме по-рано причините за акнето са комплексни. Следователно диетата също сама по себе си е недостатъчна, за да бъде напълно ефективна. Тя представлява част от комплексната терапия. Запишете час за преглед при дерматолог.

Мляко и млечни продукти

Повишеният прием на мляко и млечни продукти може да влоши акнето. Според действащата теория причината е в хормоните, които се съдържат в млякото. Смята се, че някои съставки на млякото имат инсулиностимулиращи свойства. Така се повишава количеството на тестостерона, който увеличава себумната секреция на мастните жлези.

Захарни изделия

Последните проучвания показват, че храните с висок гликемичен индекс (ГИ) влошават акнето. ГИ е система за оценка на храни, съдържащи въглехидрати, която показва въздействието им върху кръвната захар. Въглехидратите с висок ГИ се разграждат бързо и водят до бързо повишаване на кръвната захар,а тези с нисък ГИ се разграждат по-бавно, затова кръвната захар се повишава постепенно. Високата кръвна захар стимулира отделянето на инсулин, а както вече разбрахте последният от своя страна стимулира отделянето на тестостерон. Изключение прави натуралният шоколад в разумно количество. Той е пълен с антиоксиданти, които помагат за благоденствието на кожата.

Газирани и негазирани безалкохолни напитки

Тези напитки най-често имат огромно количество захари, т.е. те са с висок ГИ. Това ги прави неподходящи, подобно на останалите захарни изделия. Най-уместно е да се консумират вода и чайове.

Риба

Рибното масло е богато на Омега-3 мазнини, които помагат за успокояване инфекциите по кожата. Добър избор за сьомга и риба тон.

Плодове и зеленчуци

Почти всички плодове и зеленчуци са показани за консумация при акне. Те съдържат множество витамини и антиоксиданти, които спомагат възстановяването на увредената кожа. Изключение са много сладките плодове като грозде, череши и пр.

Тютюнопушене и наднормено тегло

Тютюнопушенето и високият BMI се свръзват с по-изразена тежест на симптомите на акне.

Оценете страницата

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.