Как да се предпазим от летните слънчеви лъчи

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Слънцезащита.

Независимо дали се разхождате в парка, спортурате на открито или сте на плаж, Вашата кожа поглъща огромно количество слънчева енергия. Това е от съществено значение за много важни телесни функции, като производство на витамин D, стимулиране синтеза на серотонин (един от медиаторите на щастието), поддържане на ритъма ден/нощ и др. И все пак прекаленото излагане на слънце може да бъде вредно. Ултравиолетовото лъчение може да доведе до краткосрочно или дългосрочно увреждане на кожата, включително слънчево изгаряне, признаци на стареене и дори рак на кожата.

Дерматолозите съветват винаги да използвате адекватна слънцезащита. Основна характеристика на предпазните средства е техният слънцезащитен фактор (SPF).

слънцезащита

Химична слънцезащита (с органични филтри).

Органичните филтри поглъщат ултравиолетовото лъчение и го превръщат в малко количество топлина. Такива съставки са оксибензон, авобензон и октокрилен.

Физична слънцезащита (с неорганични филтри).

Неорганичните филтри са минерални съединения като цинков оксид и титанов диоксид, които теоретично действат чрез отразяване и разсейване на UV светлина, за да защитят кожата Ви. Тези слънцезащитни продукти са склонни да предлагат по-широка спектрална защита както от UVA, така и от UVB светлина. Често се използват в детските слънцезащитни продукти, защото са подходящи за чувствителна кожа.

Какво се прави при слънчево изгаряне?

Най-добре е лечението на слънчевото изгаряне да започне веднага. Преустановете излагането на слънце. Едно от най-важните неща в грижата е да пиете допълнително вода, за да компенсирате повишените загуби. Тематичните терапии включват прохладни вани, нежни овлажнители и дори хидрокортизонов крем, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта. Ако проблемите са силно изразени или персистират, запишете час за преглед при Вашия лекар.

Няколко съвета от дерматолога:

■ Винаги използвайте слънцезащита, независимо от сезона
■ Използвайте само медицинска козметика
■ Нанесете протективен крем 10-15 минути преди да се изложите на слънце
■ Нанасявайте слънцезащитен продукт след плуване, интензивно изпотяване и на всеки 2 часа
■ Подгответе кожата си. Започнете с кратко излагане в сутрешните часове или късния следобед. Постепенно увеличавайте времето на експозиция
■ Избягвайте да се излагате на слънце между 13 и 16ч, когато слънцето е най-интензивно
■ Хидратация! Най-ефикасният начин за дълбока хидратация е мезотерапията. Ако планирате продължителна почивка на морето, то помислете и за мезотерапия преди и след почивката

Оценете страницата
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС