Обилно потене. Кои са най-успешните методи за борба с хиперхидрозата?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics
обилно потене

Много хора страдат от обилно потене, което най-често засяга областите на подмишниците, дланите и ходилата. Свръхизпотяването води до значителен социален дискомфорт и нарушава качеството на живот.

Какво представлява хиперхидрозата (свръхизпотяването)

Прекомерното изпотяване, надвишаващо нуждите на организма, засяга от 1% до 3% от населението. Причините за възникването на това състояние са много и разнообразни – наследствено предразположение, психоемоционален стрес, ендокринно заболяване и др. Не са рядкост и случаите, при които не се установяват подлежащи фактори. За щастие съществуват ефективни методи за лечение на хиперхидроза.

Антиперспиранти и дезедоранти против изпотяване

Представляват първия избор за борба с обилно потене в областта на подмишниците. По-малко ефективни са при потенето на дланите и ходилата. Най-често съдържат алуминиеви соли, които дразнят потните жлези и ги карат да се подуват, а това води до невъзможност за отделяне на пот. Прилагат се само върху здрава кожа, а нежеланите реакции са свързани най-често с локално дразнене. Въпреки, че се отпускат без рецепта, е най-уместно те да бъдат назначени след преглед от дерматолог.

Антихолинергични медикаменти

Антихолинергиците са голяма група лекарства, които намаляват активността на ацетилхолина, отговорен за стимулирането на потните жлези. Това прави тази група медикаменти ефективни срещу обилно потене. Те обаче имат много странични реакции, като сухота в устата, констипация, нарушение в сърдечния ритъм и др., което е причина рядко да се изписват за лечение на хиперхидроза.

Ботулинов токсин (ботокс)

Вероятно повечето от Вас не знаят, че ботоксът намира и друго приложение, освен за корекция на нежелани мимически бръчки. В последните години ботулиновият токсин се превърна в златен стандарт в борбата срещу обилното потене. Процедурата е безопасна, ефективна, подходяща за хора на различна възраст и не изисква предварителна подготовка. Зоната предварително се обезболява с кремообразна упойка, след което медикаментът се инжектира с фина игла. Отнема около 30 минути, а ефектът е с продължителност от 6 до 12 месеца. Цената варира в зависимост от използваните единици.

Симпатектомия

Представлява хирургична интервенция, при която се прекъсва симпатиковата инервация към потните жлези. Често след процедурата се наблюдава компенсаторно повишено потене в други части на тялото. В последните години този метод отстъпва на ботулиновият токсин по отношение на своята безопасност и удовлетвореност от страна на пациентите.

1/5 - (1 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС