Ботокс – преди и след. Какво трябва да знаем?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics
Преди и след ботокс - какво трябва да знаем?
Преди и след ботокс – какво трябва да знаем?

Поставянето на ботокс (ботулинов токсин) е една от най-желаните естетични процедури. В интернет съществува огромен набор от информация, която обаче невинаги е вярна. Затова ще се опитаме да Ви представим най-често задаваните въпроси, както и да разбием някои от основните митове за ботокса. В тази статия ще Ви представим приложението на ботулиновият токсин за корекция на нежелани бръчки по лицето и шията, а използването му за лечение на бруксизъм и свръхизпотяване ще бъдат разгледани по-натам.

Какво представлява ботоксът?

Ботокс (Botox®) всъщност е търговска марка на ботулиновия токсин, която е толкова широко разпространена, че се е превърнала в нарицателно име. Той се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Неговият биологичен ефект е свързан с блокиране на отделянето на ацетилхолин от пресинаптичните неврони, което намира приложение за корекция на мимически бръчки, бруксизъм и хиперхидроза (свръхизпотяване).

Безопасен ли е ботоксът?

Приложението на ботулинов токсин в медицината изобщо има над 40 годишна история. Първоначално той е използван за лечение на кривошийство, а после и на кривогледство. Случайно се установява, че при тези пациенти се наблюдава значително изглеждане на бръчките в областта около очите. а с това настъпва и революцията в употребата му. В рамките на тези десетилетия са проведени десетки милиони процедури с ботокс и хиляди клинични проучвания, които само доказват неговата ефективност и безопасност.

Ботокс за премахване на мимически бръчки

Премахване на бръчки

Една от най-честите индикации е за изглаждане на нежелани мимически бръчки. Какъв е принципът не действие? Нашите мускули никога не са напълно отпуснати, те са в състояние на леко съкращение, което се означава като мускулен тонус. С инжектирането на ботулинов токсин в определен мускул се постига неговото пълно отпускане, той се изопва и надлежащата кожа се изпъва. Освен това мускулът не е в състояние да се съкращава – следователно не се образуват бръчки.

Кога е подходящо да използваме ботокс за изглаждане на бръчки?

Бръчките се делят на 2 големи групи – динамични и статични. Първоначално всички бръчки са динамични и са видими само при съкращението на мускула, след което изчезват при неговото отпускане. С времето те се превръщат в статични, които са налице и в състояние на покой. Ботоксът действа върху динамичните бръчки, защото блокира движението на мускулите. Той обаче не позволява статичните бръчки да станат по-дълбоки, а също е първи избор за превенция на тяхното възникване.

На колко години трябва да се постави ботокс за първи път?

Моментът за инжектиране на ботулинов токсин не се определя от възрастта, а от активността на мускулите и състоянието на кожата. Някои хора имат навик неволно да сключват или да повдигат своите вежди още от тийнейджърска възраст. Те са идеални кандидати за процедурата. Поставянето на ботокс при тях ще редуцира мимическите и ще предотврати появата на статичните бръчки. Нещо повече – установено е, че след няколко приложения на ботулинов токсин, по-голяма част от тях “забравят” за тези навици – неволните движения с вежди, които по-късно да доведат до формиране на дълбоки линии по челото. Като обобщение може да кажем, че в нашата практика имаме пациенти на 25 години, които вече имат зад гърба си няколко процедури, както и такива, които са над 40 години и все още нямат нужда от миорелаксанти.

Какви са противопоказанията и препоръките преди поставяне на ботокс?

Единствените категорични контраиндикации за поставяне на ботулинов токсин са бременност, кърмене и някои неврологични заболявания. Няколко дни преди процедурата може да преустановите приема на аспирин и други лекарства, които влияят върху кръвосъсирването, с цел минимализиране на риска от формиране на хематоми. Ако е възможно избягвайте процедурата в период на неразположение, отново заради повишения риск от формиране на хематоми.

Боли ли поставянето на ботокс?
Боли ли поставянето на ботокс?

Боли ли поставянето на ботокс?

Инжектирането на ботулинов токсин не е болезнено, защото се осъществява с много фина игла. Обикновено не налага никаква обезболяване, все пак при необходимост може да се използва лидокаин на крем.

Как протича процедурата?

Основна част се заема от провеждането на естетична консултация. Тя е необходима, за да може лекарят да се запознае с желанията на пациента. В част от случаите търсеният ефект е свързан с пълно блокиране на мускула, други пациенти предпочитат по-умерени ефекти, при които движението е частично отслабено и все пак съществува мимика. Техническото изпълнение започва с почистване на кожата. Вашият лекар ще Ви накара да раздвижите мимическите си мускули – да се ядосате, да повдигнете вежди нагоре, да се усмихнете. По този начин ще може да прецени тяхната сила и локация. След което инжекционните точки ще бъдат отбелязани с помощта на дерматологичен молив – в тях се извършва инжектирането на продукта. След това кожата нежно се почиства отново. При нас може да запишете час за безплатна естетична консултация.

Кога започва да действа ботоксът?

Ботулиновият токсин обикновено започва да действа около 2-3 ден след поставянето. Ще усещате трудност в извършването на определени движения в зависимост от третираната зона – напр. ограничен сключване на веждите при корекция на гневна бръчка, трудност в повдигането на веждите и тежест в областта при корекция на бръчки по челото, намаляване на бръчките около очите при корекция на пачи крак. Около 12-14 ден от процедурата се назначава контролен преглед за оценка на ефекта. При необходимост от корекция се налага поставяне на допълнителни единици. При нас това е за сметка на клиниката.

Колко време продължава ефектът след поставяне на ботокс?

Той е много вариабилен и зависи от много фактори. Най-общо казано ефектът трае между 4 и 8 месеца. Той е максимален до 3-4 месец, след което бавно и постепенно започва да отпуска, а пациентите забелязват плавно възвръщане на мускулните движения. При спортисти, загряващи процедури, хора с интензивен метаболизъм настъпва по-бързото му разграждане.

Колко често може да се инжектира?

Съществуват митове, свързани с максималния брой процедури. Най-разпространеният от тях е, че ботокс не може да се инжектира повече от 9 пъти в живота. Това кара хората да прибягват към манипулацията преди значими житейски събития, като предстояща сватба, юбилей и др. Не съществуват медицински данни, които да налагат ограничение в броя на процедурите. Единственото условие е свързано с това да се изчака пълното отпускане от предходната апликация преди нова такава. Това е наложително, поради теоритичния риск от формиране на антитела срещу токсина, които да го инактивират и да Ви направят нечувствителни към него.

Какво да се избягва след ботокс?

След инжектиране на ботулинов токсин е необходимо да се спазват няколко прости правила:

  • Не лягайте и не се навеждайте в следващите 3-4 часа. Това е необходимо, за да не настъпи миграция на продукта в съседни мускулни групи.
  • Не търкайте и не масажирайте зоната. Причината е същата.
  • Не употребявайте алкохол в деня след процедурата и не чистете лицето с дезинфектанти или други продукти, съдържащи алкохол/спирт. Ботулиновият токсин е много чувствителен към алкохол и бързо се разгражда, което води до значително редуциране на неговия ефект.
  • Избягвайте спорт и загряващи процедури в следващите 1-2 дни.

Ботокс и странични ефекти

Като цяло ботоксът, използван в подходящо количество и с правилна техника, е безопасен и не се наблюдават значителни странични реакции. Както при всяка инжекционна процедура, така и тук може да се наблюдава лек дискомфорт при инжектиране, образуване на хематом (синина). Някои пациенти се оплакват от преходно главоболие в следващите дни след инжектиране на ботулинов токсин. За нуждите на естетичната медицина е почти невъзможно да се получи предозиране с ботокс. За съжаление се юувеличават случаите на нежелани реакции, в резултат на неправилна техника на инжектиране. Те най-често включват поставянето в различен мускул или миграция на продукта, което може да до спад на веждата, падане на клепача, масковиден израз на лицето, асиметрия при усмивка или в покой, невъзможност за затваряне на устните и др. Не се доверявайте на инжектори без медицинско образование и без необходимата професионална квалификация.

4.4/5 - (12 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС