Повдигане на вежди

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Повдигането на веждите е естетична процедура, която набира все по-голяма популярност в днешно време. Постигането на този резултат е възможен чрез няколко различни метода. Изборът на правилна техника се основава на причината за спадането на веждите и клепача, което изисква задълбочени познания по анатомия и физиология в тази област. В следната статия ще Ви запознаем с най-популярните начини за повдигане на вежди.

Повдигане на вежди
Повдигане на вежди

Какви са причините за падането на веждите?

Трябва да се отбележи, че падането на веждите и птозата на клепачите са две различни състояния, които могат да са налице изолирано или свързано. Спадът във височината на веждите е по-често срещаното състояние, което може да се дължи на рязко отслабване и редукция на мастните депа, травма, напредване на възрастта или поставен ботокс за изглаждане на бръчки на челото.

От друга страна отпускането на клепача (блефарохалаза) е съвсем друго състояние, което може да е налице самостоятелно или да е следствие от гореописаното. Най-честите причини са технически неправилно поставен ботулинов токсин и излишък от кожа на горния клепач.

Повдигане на вежди с ботокс

Повдигане на вежди с ботокс
Повдигане на вежди с ботокс

Ботоксът е най-лесният и най-бързият начин да осигурим леко, но видимо повдигане на веждите и клепачите. С помощта на ботулинов токсин би могло да се спечели между 1.5-2мм, което макар и рядко да е достатъчно, ще доведе до значително освежаване на околоочната зона и лифтиране.

Какъв е принципът на безоперативно повдигане на вежди с ботилинов токсин

Нашите мимически мускули дори и при покой не са напълно отпуснати, а са в състояние на леко съкращение. Това се нарича мускулен тонус. Ботулиновият токсин отпуска мускулите, които се изопват и опъват кожата над тях. По този начин чрез инжектиране на ботокс в областта около очите може да се постигне леко лифтиране и повдигане на веждите.

Точно обратният ефект може да се наблюдава при приложение на ботулинов токсин в областта на челото. Пълното отпускане на челния мускул (m. frontalis) води до неговото изпъване и спад във височината на веждите. Затова, когато търсеният ефект е лифтиране на веждите, челният мускул се блокира в горната му половина или не се таргетира изобщо.

Повдигане на вежди с филър

Повдигане на вежди с филър
Повдигане на вежди с филър

Филърите с хиалуронова киселина са друг вариант, с помощта на който да се осигури леко отваряне на окото. Птоза на веждите се наблюдава при загуба на обем в слепоочното мастно депо. Това е най-силно изразено при рязко отслабване на телесно тегло. В този случай се наблюдава хлътнало слепоочие, което придава изморен и болнав вид. Възстановяването на тези изгубени обеми се осъществява чрез инжектиране на филъри с хиалуронова киселина в областта на слепоочието.

Този метод, както и приложението на ботулинов токсин, описан по-горе, често се прилагат съвместно и представляват най-ефективните начини за неоперативно повдигане на веждите.

Повдигане на вежди с конци

Един по-съвременен вариант за повдигане на вежди е приложението на лифтинг конци. Използва се особено често и за страничното издърпване, което да увеличи напречното сечение на очите до постигане на т.нар. foxy eyes ефект. Макар и много ефективен на пръв поглед, тази опция крие известни недостатъци. Процедурата е по-инвазивна и болезнена в сравнение с конкурентните техники с ботокс и филъри, по-скъпа е, а много често ефектът не е достатъчно дълготраен. Въпреки това в някои случаи лифтинг конците остават единственият възможен вариант.

Причината за птозата на веждите и клепачите е различна, което налага и различен подход при решението на тези проблеми. Естетичната консултация е абсолютно наложителна, за да се установят причините, а с това и да се открият най-ефективните решения за конкретния случай.

Източник на някои от използваните материали: https://www.freepik.com/

3.6/5 - (22 гласа)

Comments are closed.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС