Възстановяване след хиалурон

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Инжекционните процедури заемат все по-голяма част от дерматологичната практика. С помощта на филъри с хиалуронова киселина може да се постигне увеличаване обема на устните, моделиране на скули, корекция на брадичка и други. Повечето пациенти вече са добре информирани как протичат самите процедури, но все още имат неизвестни по отношение на периода след поставяне на хиалурон. В тази статия ще се опитаме да Ви запознаем как протича самото възстановяване след най-честите инжекционни процедури.

Възстановяване след хиалурон в устните

Възстановяване след хиалурон в устните
Възстановяване след хиалурон в устните

Уголемяването на устните е може би най-често извършваната естетична процедура. Тя може да включва както възстановяване на загубен контур, така и увеличаване обема.

Няма значение дали ще се използва цял милилитър филър или малка част от ампулата за дискретна хидратация. Отокът и синините след процедурата не се дължат на самия филър и не зависят от използваното количество. Причината е травмата, която се осъществява със самата игла.

А устните са особено кръвоснабдени, което прави рискът от тези нежелани събития съвсем реален. Затова е много важно внимателно да планирате деня за Вашата процедура, като предвидите предстоящите социални ангажименти.

Оток след поставяне на хиалурон

Наличието на оток след поставяне на хиалурон е почти задължително. Той е видим непосредствено след процедурата и е най-изразителен на следващата сутрин. Важно е да се отбележи, че отокът не е симетричен. Съвсем естествено да е по-изразителен на едната устна или повече вляво/дясно. Всичко това е нормално и в следващите дни той бавно започва да се резорбира, като изчезва напълно до седмица. Ако Ви предстои поставяне на филър за първи път ще Ви илюстрираме най-вероятното стечение на обстоятелствата. В деня след процедурата резултатът ще крайно неестествен и ще съжалявате, че изобщо сте се подложили на това. След 2-3 дни ще започне много да ви харесва, но това е все още се дължи на подуването след процедурата. След още няколко дни отокът ще спадне напълно и е възможно дори да Ви се струват по-малки като размер от очакваното.

Поставянето на лед непосредствено след процедурата може да ограничи отока. Все пак имайте малко търпение.

Синини след поставяне на хиалуронова киселина

Устните са богато кръвоснабдени и синините са често срещани при всяка такава процедура. В повечето случаи те са дискретни и могат да бъдат лесно маскирани с подходящ грим и червило. Макар и рядко възникват по-големи хематоми, които се опипват като топче и изискват няколко дни до пълната им резорбция. Дори и да посинеете много не се тревожете – всичко това е нормално и до седмица ще отмине напълно.

Най-доброто решение в борбата с посиняването е превенцията. В дните преди процедурата избягвайте приемът на антиагреганти (аспирин) и други нестероидни противовъзпалителни средства. Ако сте в период на менструация – отложете посещението. За по-бързото възстановяване след поставяне на хиалуронова киселина може да използвате Арника монтана или Хепароид гел.

Херпес след поставяне на филър в устните

Инфекцията с Herpes Simplex Virus-1 е широко разпространена и е с хроничен характер. Рецидив на заболяването се наблюдава при различни състояния като спад на имунитета, температура, по време на настинка или други заболявания, при продължително излагане на слънце и други. Общо взето всяко състояние на стрес може да предизвика повторна поява на симптомите от HSV-1. Херпес след хиалурон може да се появи при пациенти, които са боледували в миналото от Herpes Simplex Virus и са предразположени към рецидив. При тези пациенти е уместно да се изпише превантивно антивирусен медикамент, който да не позволи развитието на типичната клинична картина.

Топчета след хиалурон

Образуването на топчета след хиалурон в устните е често срещан проблем. Най-вероятната причина за това е изборът на неподходящ продукт. Филърите за устни трябва да са пластични, да може да променят формата си при всяко едно движение на устните. Когато се работи с по-твърди продукти е по-вероятно да се образуват топчета след хиалурон. Друга вероятна причина е липсата на масаж след самата процедура. Масажът е необходим за хомогенното му разпределение.

Възстановяване след хиалурон за моделиране на брадичка

Възстановяване след хиалурон в брадичката
Възстановяване след хиалурон в брадичката

Брадичката е другата анатомична зона, при която корекциите се извършват основно с игла. За разлика от устните обаче, тук съдовата мрежа не е така богата и респективно шансът за образуване на синини е много по-нисък.

И все пак такъв риск съществува. По-често засегнатите кръвоносни съдове са в дълбочина, което е хематомът да стане видим едва след няколко дни. Тогава неговият цвят вече е зелено-жълт и изчезва бързо.

Поведението е същото, както при възстановяване след хиалурон в областта на устните – наложете лед непосредствено след процедурата и мажете с Арника Монтана.

Възстановяване след хиалурон за корекция на скули, долна челюст и назолабиални линии

Възстановяване след използване на канюла
Възстановяване след използване на канюла

Корекциите в тези области най-често се извършват с помощта на специален инструмент, наречен канюла. За тези, които не знаят, канюлата прилична на дълга и тънка тръбичка, чийто връх е тъп. С нея от една входна точка може да се третира цялата зона, а тъпият връх гарантира, че няма как да се нарани кръвоносен съд и респективно да се образува синина.

Освен намаленият риск от образуване на синини, другото голямо предимство на канюлата е нейната атравматичност, което прави процедурата абсолютно безболезнена. Отоците също са много по-слабо изразителни и Вие може да се върнете към Вашите ежедневни дейности непосредствено след процедурата.

Като обобщение може да се каже, че възстановяването след хиалурон, поставен с канюла, е изключително бързо и не изисква да планирате социалните си събития.

4.5/5 - (21 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС