Ботокс. Цена за поставяне на ботокс

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Ботокс или ботулинов токсин е един от най-широко използваните продукти в областта на естетичната дерматология. За разликата от филърите с хиалуронова киселина, той не пристига под формата на ампули, а в стерилни шишета и е дозиран на единици. В тази статия ще разгледаме в детайли какво представлява този медикамент и по какъв начин се определя цената за поставяне на ботокс.

Ботокс - цена
Ботокс – цена

Какво е ботокс?

Ботоксът или ботулиновият токсин представлява протеин, произведен от определени щамове на бактерията Clostridium botulinum. Механизмът му на действие се състои в инхибиране отделянето на ацетилхолин от аксоните на нервните клетки, което води до блокиране на мускулните клетки или потните жлези.

Приложение на ботулиновият токсин в медицина

Според данни от 2022г., процедурите с ботокс заемат първо място сред най-често провежданите в естетичната дерматология.

  • Изглаждане на мимически бръчки – гневна бръчка, линии по челото и около очите
  • Премахване на бръчки в областта на брадичката и около устата
  • Лечение на бруксизъм и скърцане със зъби
  • Лечение на прекомерно изпотяване и хиперхидроза на подмишници, длани и ходила

Естетична консултация

Поставянето на ботокс е една от процедурите, които изискват най-изчерпателна естетична консултация. Човешкото лице представлява сложна системна от множество мимически мускули, много от които имат противоположно действие. Така например една група е отговорна за повдигане на веждите нагоре като израз на учудване, при което се формират хоризонталните бръчки на челото. Друга група дърпат веждата надолу и тяхното релаксиране с ботулинов токсин би довело до повдигане на веждите с до 2 мм. В рамките на естетичната консултация се осъществява анализ на лицевата структура на пациента, определя се точната локация на мимическите мускули, както и тяхната сила. Това има значение за използваните единици ботокс и цена на процедурата.

Поставяне на ботокс

Ботулиновият токсин намира приложени основно за премахване на бръчки в горната трета на лицето. В началото тези линии са динамични и са видими единствено при мускулно движение, а при отпускането му изчезват напълно. С времето тези линии се задълбочават и се превръщат в статични бръчки, които са видими дори в състояние на покой и не могат да бъдат премахнати напълно. В тези случаи действието на ботоксът е по-скоро профилактично и то не цели блокиране на мимиката, а отслабване силата на мускула, който няма да може да се съкращава в пълния си обем.

Както вече бе споменато, консултацията е по-важната и продължителна част. Самото поставяне на ботокс е относително бърза процедура и безболезнена процедура. Все пак при пациентите с по-нисък праг на чувствителност зоната може предварително да се обезболи с лидокаин крем. След това кожата се почиства, а Вашият лекар ще отбележи точките на инжектиране. Използва се тънка и фина игла, като е много важно да се инжектира в точната равнина за максимална ефективност.

Противопоказанията включват бременност, кърмене, инфекция в третираната област, злокачествени и някои неврологични заболявания.

поставяне на ботокс - времетраене
възстановяване след ботулинов токсин
трайност на ботулиновия токсин
ботокс цена

Ботокс – цена

Цената за поставяне на ботокс се определя от използваните единици, които зависят от силата и обема на мускулите. В следната таблица ще видите ценовия диапазон на най-честите процедури. Точна цена за ботокс може да бъде определена само след повеждането на естетична консултация.

Гневна бръчка 150-250 лв
Бръчки на челото 150-250 лв
Пачи крак 150-250 лв
Цяло лице 400-600 лв
Лечение на бруксизъм 200-300 лв
Лечение на хиперхидроза 650-800 лв

Цената за ботокс при жените най-често е в горната половина на ценовия диапазон, а при мъжете – в долната.

Поставяне на ботокс в гр. София

В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме поставяне на ботокс за корекция на мимически бръчки, както и за лечение на бруксизъм и хиперхидроза. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Поставяне на ботокс в гр. София
Поставяне на ботокс в гр. София

Поставяне на ботокс – мнения

Бръчките около очите са нещото, което най-много ме притесняваше. Опитвала съм много неща, но по мое мнение ботулиновият токсин е най-ефективното решение.

Елена, 38г., гр. София

От години стискам със зъби през нощта. Лекувам това състояние с ботулинов токсин от години. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics е най-ниската цена за ботокс на масетрите.

Иван, 33г., гр. Перник

След поставяне на ботокс

След процедурата е необходимо да спазвате някои правила:

  • Не лягайте и не се навеждайте продължително в рамките на следващите 3-4 часа.
  • Не спортувайте в деня след процедурата.
  • Не приемайте алкохол и не почиствайте лицето с козметика, която съдържа съставки на алкохолна основа.
  • В следващите 2-3 дни се въздържайте от топлинни процедури като сауни, парни бани и солариуми.

Странични ефекти

Процедурите с ботулинов токсин са широко проучвани и често извършвани, което ги класифицира като безопасни. Като всяка инжекционна процедура тук също може да се наблюдават странични ефекти. Те биват ранни и късни. Към първата група се отнасят зачервяването, подуването и посиняването на мястото на инжектиране и главоболие, които преминават за период от няколко часа или до 3-4 дни. Те не се нуждаят от терапия. Късните странични ефекти се проявяват след около седмица и са резултат от грешна техника на инжектиране. Най-често се касае за засягане на съседен мускул и се проявяват с падане на веждата или клепача, недостатъчна ефективност от терапията, асиметрия на движенията и усмивката. Те могат да бъдат коригирани чрез добавяне на още единици в точно определени мускулни групи. Дори оставени без терапия те отслабват в рамките на следващите няколко седмици и изчезват напълно за няколко месеца.

Често задавани въпроси

Какво е ботокс?

Представлява невротоксин, произведен от определени щамове на бактерията C. botullinum, чийто ефект е временно и обратимо блокиране на мускулното съкращение в третираната област.

Колко струва поставяне на ботокс?

Цената на процедурата зависи от използваните единици, които зависят от силата на мускулите.

Боли ли поставянето на ботулинов токсин?

Инжектирането се извършва с много тънка и фина игла и е почти безболезнено за пациента. При нисък праг на болка кожата може предварително да се обезболи с лидокаин.

4.5/5 - (37 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС