Ботулинов токсин

бръчки на челото

Ботулинов токсин. Ботокс.

Инжектирането на ботулинов токсин (още наричан ботокс) е най-популярната нехирургична процедура в естетичната медицина. Мимическите бръчки – гневната бръчка, както и тези по челото и около очите (т.нар. пачи крак) – са едни от най-видните белези на умора и успешно се третират с помощта на ботокс. В днешно време приложението на ботулинов токсин е много разнообразно:


Първи данни за приложение в областта на медицината

Ботулиновият токсин се използва в медицината от над 40 години, което го прави добре проучен и напълно безопасен. Първоначално е използван за лечение на кривошийство и кривогледство, но бързо се установява, че употребата му за корекция на страбизъм, води до рязко намаляване на бръчките около очите. Това води до революция в неговата употреба. Започва приложението му и за редуциране активността на други хиперкинетични мускулни групи, за лечение на мигрена, хиперхидроза (свръхизпотяване) и др.

Ботулиновият токсин блокира предаването на нервните импулси към мускулите или апокринните потни жлези. При инжектирането му в определен мускул, настъпва релаксирането на последния, изопване на надлежащата кожа и изглаждане на мимическите бръчки. Ботулиновата денервацията на апокринните потни жлези е в основата на терапията при хиперхидроза (свръхизпотяване).

Процедурата започва с изчерпателна консултация, в рамките на която пациентите разкриват своите желания и се запознават със същността на интервенцията. Съпроводена е с минимален или никакъв дискомфорт и обикновено не налага предварително обезболяване. След манипулацията е налице леко до умерено зачервяване в третираните зони, което изчезва до 15-20 минути. Ефектът започва да се проявява в следващите 2-3 дни и се разгръща максимално към 10-12 ден.

4.4/5 - (7 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: