Бръчки на челото

бръчки на челото

Бръчки на челото. Премахване на бръчки по челото с ботулинов токсин (ботокс).

Бръчки на челото се формират от движението на челния мускул (m. frontalis). Той заема централно място в горния лицев етаж и е отговорен за повдигането на веждите, което е израз на учудване. Много хора правят тези гримаси несъзнателно, което води до появата на хоризонтални линии в тази област. Първоначално тези бръчки са динамични и са видими само при съкращението на мускула, след което изчезват при неговото отпускане. С времето те се превръщат в статични, които са налице и в състояние на покой. Недостатъчната хидратация, прекомерната експозиция на слънчева светлина и солариуми без адекватна слънцезащита са фактори, които ускоряват този процес.

Често релаксацията само на челния мускул води до компенсаторна хиперактивност на глабеларната група. Затова е препоръчително бръчките в областта на челото и тези между веждите да се коригират едновременно.

Една от най-честите причини, поради които пациентите посещават дерматолог за корекция на бръчки по челото, е неволните мимики с вежди в рамките на комуникация. Ефектът от процедурата е с продължителност от 4 до 8 месеца. Много често след няколко поредни апликации на ботулинов токсин неволното повдигане на вежди изчезва, въпреки че действието на продукта отдавна е отминало.

Ботоксът на челото може да се използва и за лека корекция във формата на веждите. С правилно определяне на точките за инжектиране е възможно да се повдигне веждата във външния й край, което да отвори окото. Възможно е да се постигне също и повдигане в средата.

Кога е подходящо премахването на бръчки на челото с ботокс

  • при наличие на хоризонтални бръчки по челото
  • при несъзнателно вдигане на веждите
  • когато е налице асиметрия на веждите
колко време отнема поставянето на ботокс в челото
възстановяване след ботокс на челото
колко време издържа ботокс в челото
цена за премахване на бръчки по челото

Как протича процедурата за изглаждане на бръчки по челото с ботулинов токсин

Процедурата не е болезнена и се понася добре и без упойка. При желание зоната може да бъде обезболена с лидокаин на крем за 10-15 минути. Кожата на челото се почиства. Вашият лекар ще Ви накара да повдигнете веждите си нагоре. По този начин той ще може да прецени силата на челния мускул и дали повдигате веждите симетрично. След това с помощта на молив ще нанесе точките, в които предстои да се инжектира. Те се определят строго индивидуално и зависят от проекцията и динамиката на челния мускул. Възможно е в рамките на две процедури да има различие в точките и в необходимите единици. Ботулиновият токсин се инжектира с много нежна игла, след което кожата внимателно се почиства.

След процедурата

След поставяне на ботокс в челото е необходимо да се спазват някои правила. Не бива да лягате и да се навеждате в рамките на следващите 3-4 часа, за да не настъпи миграция на продукта. В рамките на деня не масажирайте и не почиствайте челото, избягвайте спорт и прием на алкохол. Преустановете посещението на сауни, парни бани, солариуми и други топлинни процедури в следващите няколко дни. Ефектът ще започне да се проявява на 3-4 ден, когато ще усетите трудност при опит да повдигнете веждите си нагоре. Проследяване на резултатите от процедурата се правят на 10-14 ден. Ако все още има движение в зоната и е необходима корекция, тя се извършва за сметка на клиниката. Продължителността на ефекта е между 4 и 7 месеца.

Цена за поставяне на ботокс на челото

Тя зависи от използваните единици, които от своя страна се определят от активността и силата на мускулите. При нас цената за премахване на бръчки по челото с ботулинов токсин е около 150-200 лв. за жени и около 200-250 лв. за мъже. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Преференциални предложения

Запишете се за нашия email бюлетин. Така ще можете първи да научавате за предстоящи промоционални кампании, както и да се възползвате от преференциални предложения и пакети, валидни само за хора, които са абонирани.

За кого не е подходяща процедурата за премахване на бръчки по челото с ботокс

  • при бременни и кърмачки
  • при налична инфекция в третираната зона
  • при хора със злокачествени заболявания

Често задавани въпроси

Може ли да се наблюдава падане на веждите след ботокс на челото?

Да, това е възможно при т.нар. преботоксиране, когато се блокира напълно челният мускул. За постигане на максимално естетични резултати и за да се избегне този нежелан ефект е необходимо да се остави подвижност в долната 1/3 или 1/2 от m. frontalis.

След колко време може да се постави грим след ботокс?

Необходими са 3-4 часа преди използването на кремове или макиаж в третираната област.

Колко време след ботокс не трябва да се спортува?

Достатъчно е да избягвате физическо натоварване в деня след процедурата.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Ботулиновият токсин е най-ефективното средство за премахване на бръчки по кожата на челото. Тези хоризонтални линии най-често са динамични, зависят от движението на мускула и изчезват при покой. При по-дълбоки бръчки, които са видими дори в състояние на покой, е необходимо на комбинирането на ботокс и поставяне на нисковискозни филъри с хиалуронова киселина. Уместно е първо да се инжектира ботулиновият токсин, да се проследи ефектът от неговото поставяне, и след няколко седмици, ако е необходимо, да се инжектира хиалурон. Комбинирането на двата метода гарантира по-продължителни резултати.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Свързани статии

5/5 - (18 гласа)
%d bloggers like this: