Гневна бръчка

бръчки на челото

Гневна бръчка. Премахване на бръчки между веждите с ботулинов токсин.

Гневна бръчка се наричат вертикалните, успоредни бръчки, които се формират между двете вежди. Този участък се означава като глабела и е една от най-често третираните зони. Във формирането на гневната бръчка участват няколко мускула, които предпазват очите от внезапна ярка светлина, попадане на прахови частици и др. Свръхактивността на тези мускули води до формирането на хоризонталните и вертикалните линии в тази област. Първоначално тези бръчки са динамични и са видими само при съкращението на мускула, след което изчезват при неговото отпускане. С времето те се превръщат в статични, които са налице и в състояние на покой. Недостатъчната хидратация, прекомерната експозиция на слънчева светлина и солариуми без адекватна слънцезащита са фактори, които ускоряват този процес.

Наличието на гневна бръчка придава строго/ядосано излъчване. За щастие това е един от проблемите, които най-лесно подлежат на корекция. Приложението на ботулинов токсин e абсолютно безопасна процедура, която води до изглаждане на тези линии и леко повдигане на вътрешния край на веждата. Често релаксацията само на тази група мускули води до компенсаторна хиперактивност на челния мускул. Затова е препоръчително бръчките в областта на глабелата и челото да се коригират едновременно.

Кога е подходящо премахването на гневна бръчка с ботокс

  • при наличие на дълбоки, вертикални и хоризонтални бръчки между веждите
  • когато неволево сключвате вежди
  • когато бръчкате кожата между веждите при четене или взиране
колко време отнема заличаването на гневна бръчка
възстановяване след корекция на гневна бръчка
бръчки между веждите - трайност
цена за премахване на гневна бръчка

Как протича процедурата по корекция на гневна бръчка с ботокс

Процедурата не е болезнена и се толерира без проблем. При необходимост може да се използва лидокаин на крем, който се прилага върху кожата за 10-15 минути. Вашият лекар ще Ви накара да се намръщите и да сключите вежди. По този начин той ще може да прецени силата на Вашия мускул, от което зависи и количеството на използваните единици ботулинов токсин. След което с помощта на дерматологичен молив ще си отбележи точките за инжектиране върху вашата кожа – най-често те са около 5-6. С помощта на много тънка игла кожата се пробожда и се инжектира ботокс. След това зоната внимателно се почиства. Процедурата отнема 10-20 минути, а ефектът продължава между 4 и 8 месеца.

  • Корекция на гневна бръчка

След процедурата

В следващите 3-4 часа не бива да лягате и да се навеждате продължително. В деня след процедурата не спортувайте и не приемайте алкохол. Не почиствайте лицето с дезинфектанти и продукти, които може да съдържат спирт или алкохол. Няма да имате синини и отоци, което позволява веднага да се върнете към ежедневните си задължения. Избягвайте сауни, парни бани и други топлинни процедури в следващите няколко дни. Ефектът ще започне да се проявява на 3-4 ден, когато ще усетите трудност при опит да сбръчкате веждите си. Проследяване на резултатите от процедурата се правят на 10-14 ден. Ако все още има движение в зоната и е необходима корекция, тя се извършва за сметка на клиниката.

Цена за премахване на гневна бръчка с ботокс

Тя зависи от използваните единици, които от своя страна се определят от активността и силата на мускулите. При нас цената за премахване на бръчки между веждите с ботулинов токсин е около 150-200 лв. за жени и около 200-250 лв. за мъже. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Преференциални предложения

Запишете се за нашия email бюлетин. Така ще можете първи да научавате за предстоящи промоционални кампании, както и да се възползвате от преференциални предложения и пакети, валидни само за хора, които са абонирани.

Кога не е подходяща процедурата за корекция на бръчки между веждите с ботулинов токсин

  • при бременност и кърмене
  • при наличие на инфекция в третираната зона
  • при злокачествени заболявания

Често задавани въпроси

Ботокс или филър за гневна бръчка?

Гневната бръчка е динамична бръчка, т.е. тя се дължи на мускулно съкращение. Следователно най-добрият вариант за нейното премахване е приложението на ботулинов токсин, който да ограничи мускулната активност. Поставянето на филър в тази област е опасно, поради анатомичните особености на зоната и се избягва.

Колко единици ботокс са необходими за корекция на гневна бръчка?

Използваните единици се определят от няколко фактора – вида на ботулиновия токсин, силата и формата на прицелните мускули. За точно определяне е необходимо провеждането на естетична консултация. Повече може да откриете на този адрес.

Налага ли се корекция или повторна визита след процедурата?

Ефектът от ботулиновият токсин започва след няколко дни и се разгръща напълно за около 2 седмици. Ако след този период има все още нежелано движение е възможно да се добавят още единици, но това се налага рядко.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Едва ли съществува друга процедура, при която да има такава положителна разлика преди и след, както е при поставянето на ботулинов токсин. Ботоксът ще премахне тези бръчки, които се дължат на движение на мускулите. Това са т.нар. динамични бръчки. Когато те не се коригират продължителен период от време се превръщат в статични, т.е. такива, които са налични и в състояние на покой. Тогава е необходимо прилагането и на аблативни процедури. Затова е по-уместно да се действа навреме и да се профилактира задълбаването на тези бръчки между веждите.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Свързани статии

4.2/5 - (46 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: