Хиперхидроза

бръчки на челото

Хиперхидроза. Лечение на обилно потене с ботулинов токсин (ботокс).

Хиперхидроза се нарича всяко състояние, при което е налице обилно потене над необходимото за поддържане на нормалната регулация и хомеостаза. Бива два основни типа – генерализирана и локализирана. В първия случай обилното потене засяга цялата повърхност на тялото, а във втория е концентрирано в определени участъци. При локализираната хиперхидроза най-често засегнатите области са подмишниците, дланите и ходилата. Необходимо е изключването на подлежащо заболяване или странична реакция от приемани медикаменти като причина за това състояние. Обилното потене може да се проявява в различни степени и значително да наруши качеството на живот.

Хиперхидроза – причини

Съществуват множество причини за обилно потене. Голяма част от тях са съвсем естествени и са механизъм за адаптация на нашето тяло към различни състояния. Най-честите причини за прекомерно изпотяване са високата температура (телесна и на околната среда) и физическото натоварване. Представляват защитна реакция, предпазваща от прегряване на тялото. Отделените по кожната повърхност капчици пот се изпаряват, при което температурата се понижава и тялото се охлажда. Потната секреция се увеличава и при състояние на стрес.

Други причини за хиперхидроза могат да бъдат различни инфекциозни състояния, приемането на някои медикаменти, подлежащи заболявания. В тези случаи най-често процесът е генерализиран и изпотяването е изразено по кожата на цялото тяло.

Много хора се оплакват от безпричинно изпотяване, локализирано в областта на подмишниците, дланите и ходилата. То става по-обилно при стрес и психоемоционално напрежение. В тези случаи не се открива подлежащо заболяване или причина и се касае за локализирана хиперхидроза.

Хиперхидроза
Хиперхидроза

Лечение на обилно потене

Хигиенно-диетичен режим – Включва носенето на подходящи според сезона дрехи от естествени и незапарващи материи, поддържането на нормално телесно тегло, избягването на пикантни храни, приемът на достатъчно количество течности.

Антиперспиранти – Представляват група медикаменти, които целят намаляване ефективността на потните жлези. Най-често са първият избор за лечение на хиперхидроза. Активната съставка са алуминиеви соли в различна концентрация, които водят до подуване на потните жлези и намаляване на отделеното количество пот. Честа нежелана реакция е локалното зачервяване и дразнене на кожата.

Антихолинергетици – Друга група медикаменти, но със системно действие. Силно ефективни са, но имат и редица нежелани реакции като сухота в устата, кератит, констипация, сърцебиене, гръдна болка. В днешно време не се използват, поради високите рискове и страничните ефекти от терапията.

Йонофореза – За лечение на обилно потене на ръцете и краката. Дланите и ходилата се потапят в съд с вода за около половин час, през който преминава слаб електрически ток. Провеждат се няколко процедури за начален ефект, след това поддържащи терапии 1-2 пъти седмично. Ниската ефективност и необходимостта от редовно повтаряне на процедурите са причината йонофорезата да не се използва в днешно време.

Симпатектомия – Хирургично лечение, при което оперативно се отстраняват симпатиковите нерви, които стимулират отделянето на пот от жлезите. Като оперативна интервенция крие редица рискове и се избягва.

Ботокс – Инжектирането на ботулинов токсин е може би най-доброто средство против изпотяване. Предимството му пред останалите алтернативи е в лесното му изпълнение, сигурният ефект, липсата на странични реакции и възстановителен период. Процедурата се осъществява еднократно, в рамките на една сесия, а ефектът е налице още в първите дни след това. Подходяща е за всички лица над 18 години, а при непълнолетни се прилага при строго фиксирани медицински показания. Действието на ботулиновият токсин е с продължителност между 4 и 12 месеца.

Кога е необходимо поставянето на ботокс за лечение на хиперхидроза?

  • при обилно изпотяване на дланите или ходилата
  • при прекомерно изпотяване в областта на подмишниците
  • при неефективност на някои от конвенционалните методи за лечение на обилно потене
Хиперхидроза - колко време отнема процедурата
възстановяване след ботокс за хиперхидроза
лечение на обилно потене - трайност
лечение на хиперхидроза - цена

Обилно изпотяване под мишниците

Ботулиновият токсин най-често се използва за лечение на обилно изпотяване под мишниците. Процедурата обикновено започва с т.нар. йоден тест, при който върху третираната област се нанася йоден разтвор. Той ни помага да открием точно участъците с най-изразителна потна секреция. Нанася се упойка под формата на крем, която е необходимо да престои около 30 минути. След това лидокаинът се отстранява, а зоната се почиства. Ботоксът се инжектира в малки дози през няколко милиметра. Нивото на инжектиране е от съществено значение – в тези случаи не се целим в мускулите, а в дълбоката част на дермата. След това кожата се почиства. Ефектът започва след няколко дни, като се забелзява драстично намаляване на потенето. Продължителността му е 6-10 месеца.

Обилно изпотяване под мишниците
Обилно изпотяване под мишниците

Хиперхидроза на дланите

Прекомерното изпотяване на дланите е честа форма на локализирана хиперхидроза, която значително нарушава качеството на живот. То прави невъзможно работата с документи и електрически уреди. За съжаление конвенционалните методи за терапия не са ефективни, което прави ботулиновият токсин единствената възможност. Процедурата протича по сходен начин. Кожата отново първо се почиства и обезболява с лидокаин крем, след което чрез фина игла се осъществяват убождания, а ботоксът се инжектира на нивото на дермата. Ефектът е видим след няколко дни, а продължителността на ефекта е до 1 година. Трябва да се отбележи, че е нормално в първите няколко дни след процедурата да се усеща мускулна слабост в областта на дланите, която да се изразява в невъзможност за силно стискане на предмети. Този ефект преходен и отминава за няколко дни. Аналогично се третира и прекомерното изпотяване на ходилата.

Хиперхидроза на дланите
Хиперхидроза на дланите

След процедурата

В деня след процедурата не спортувайте и не приемайте алкохол. Не почиствайте третираните зони с дезинфектанти и продукти, които може да съдържат спирт или алкохол. Избягвайте сауни, парни бани и други топлинни процедури в следващите няколко дни. Ефектът ще започне да се проявява на 3-4 ден. При инжектиране в областта на дланите е възможно да изпитвате слабост при опит за стискане, но това усещане преминава за няколко дни.

Цена за лечение на хиперхидроза с ботокс в София

При нас цените варират от 650 до 800 лв в зависимост от броя на използваните единици. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Запишете се за нашия email бюлетин. Така ще можете първи да научавате за предстоящи промоционални кампании, както и да се възползвате от преференциални предложения и пакети, валидни само за хора, които са абонирани.

Лечение на обилно потене в София

Страдате от обилно потене на подмишниците, дланите или ходилата? Заповядайте на безплатна естетична консултация в клиника Dr. Stavrov Aesthetics, в рамките на която да се запознаем и да обсъдим Вашите желания. Намираме се в гр. София, кв. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36. Повече информация може да откриете в секция контакт.

Противопоказания

Бременност, кърмене, локална инфекция в третираната зона, злокачествени и някои автоимунни заболявания.

Често задавани въпроси

На какво се дължи обилното изпотяване?

Обилното потене може да се дължи на много причини – физическо натоварване, стрес, инфекция, странична реакция от приема на някои лекарства, подлежащо заболяване.

Кое е най-ефикасното средство против изпотяване?

Най-доброто лекарство против локализирано изпотяване в областта на подмишниците, дланите и ходилата е ботулиновият токсин.

На каква възраст може да се използва ботокс за лечение на хиперхидроза?

Ботулиновият токсин е одобрен за лечение на обилно потене при лице над 18 години. При определени медицински показания и разрешение от родител може да се използва също и при лица над 16 години.

Ботокс за лечение на хиперхидроза – мнения

Работя в офис и съм постоянно с риза и сако, но прекомерното потене под мишниците е причина често да съсипвам своите дрехи. Дезодорантите не даваха желания резултат. Опитах с ботокс и по мое мнение това е най-доброто средство против изпотяване.

Георги, 37г., София

От малка страдам от изпотяване на ръцете. Беше невъзможно да работя с документи и с компютър преди да опитам лечение с ботокс. Сега си слагам веднъж годишно и съм много доволна.

Милена, 27г., София

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Ботулиновият токсин е най-ефикасния метод за справяне с нежеланото изпотяване. Той осигурява сигурни и продължителни резултати. Тъй като епизодите на хиперхидроза стават най-изразителни през лятото най-често нашите пациенти ни посещават през пролетните месеци по този казус.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Свързани статии

4.8/5 - (13 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: