Хиперхидроза

бръчки на челото

Хиперхидроза (свръхизпотяване). Лечение на обилно потене с ботулинов токсин (ботокс).

Хиперхидроза е всяко състояние, при което е налице изпотяване над необходимото за поддържане на нормалната регулация и хомеостаза. Най-често засегнатите области са подмишниците, дланите и ходилата. Необходимо е изключването на подлежащо заболяване или странична реакция от приемани медикаменти като причина за това състояние.

Свръхизпотяването може да се проявява в различни степени и значително да наруши качеството на живот. Потната секреция се засилва при високи температури, физическо натоварване и стрес. Използването на ботокс за лечение на хиперхидроза е напълно безопасно и значително намалява локализираното отделяне на пот без да нарушава физиологичните функции.

Приложението на ботулинов токсин е може би най-надеждната терапия за хиперхидроза. Предимството му пред останалите процедури е в лесното му изпълнение, сигурният ефект, липсата на странични реакции и липсата на възстановителен период. Процедурата се осъществява еднократно, в рамките на една сесия, а ефектът е налице още в първите дни след това. Подходяща е за всички лица над 18 години, а при непълнолетни се прилага при строго фиксирани медицински показания. Действието на ботулиновият токсин е с продължителност между 4 и 12 месеца.

Всички приложения на ботокс може да откриете на тази страница.

Кога е необходимо поставянето на ботокс за лечение на прекомерно изпотяване?

  • при обилно изпотяване на дланите или ходилата
  • при свръхизпотяване в областта на подмишниците
  • при неефективност на някои от конвекционалните методи за борба с хипeрхидрозата
Хиперхидроза - колко време отнема процедурата
Хиперхидроза - възстановяване след ботокс за хиперхидроза
Хиперхидроза - продължителност на ефекта от лечението
Хиперхидроза - цена

Как протича процедурата за лечение на хиперхидроза

Ботулиновият токсин най-често се използва за лечение на свръхизпотяване в областта на подмишниците, дланите и ходилата. Процедурата обикновено започва с т.нар. йоден тест, при който върху третираната област се нанася йоден разтвор. Той ни помага да открием точно участъците с най-изразителна потна секреция. Нанася се упойка под формата на крем, която е необходимо да престои около 30 минути. След това лидокаинът се отстранява, а зоната се почиства. Ботоксът се инжектира в малки дози през няколко милиметра. Нивото на инжектиране е от съществено значение – в тези случаи не се целим в мускулите, а в дълбоката част на дермата. Дланите и ходилата са по-чувствителни и там е възможно да се усети известен дискомфорт. След това кожата се почиства. Ефектът ще започне да се проявява след няколко дни, когато ще забележите драстично намаляване в потенето. Продължителността му е 6-10 месеца.

След процедурата

В деня след процедурата не спортувайте и не приемайте алкохол. Не почиствайте третираните зони с дезинфектанти и продукти, които може да съдържат спирт или алкохол. Избягвайте сауни, парни бани и други топлинни процедури в следващите няколко дни. Ефектът ще започне да се проявява на 3-4 ден. При инжектиране в областта на дланите е възможно да изпитвате слабост при опит за стискане, но това усещане преминава за няколко дни.

Цена за лечение на хиперхидроза с ботокс

При нас цените варират от 650 до 800 лв в зависимост от броя на използваните единици. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Преференциални предложения

Запишете се за нашия email бюлетин. Така ще можете първи да научавате за предстоящи промоционални кампании, както и да се възползвате от преференциални предложения и пакети, валидни само за хора, които са абонирани.

Противопоказания

Бременност, кърмене, локална инфекция в третираната зона, злокачествени и някои автоимунни заболявания.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Ботулиновият токсин е най-ефикасния метод за справяне с нежеланото изпотяване. Той осигурява сигурни и продължителни резултати. Тъй като епизодите на хиперхидроза стават най-изразителни през лятото най-често нашите пациенти ни посещават през пролетните месеци по този казус.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Свързани статии

5/5 - (6 гласа)
%d bloggers like this: