Дъвкателни мускули и лечение на бруксизъм с ботокс

бръчки на челото

Дъвкателни мускули. Отпускане на дъвкателни мускули и лечение на бруксизъм с ботулинов токсин (ботокс).

Дъвкателни мускули са група от четири двойки мускули, осъществяващи движението на долната челюст и процеса на дъвчене. Когато говорим за ботокс на дъвкателни мускули в тесния смисъл става въпрос за приложението на ботулинов токсин върху масетрите (m. masseter). Хипертрофията му може да е обусловена от бруксизъм (неволево стискане на зъбите) или да се дължи на генетично предразположение. Бруксизмът води до увреда на зъбния емайл. Симптоми на свръхактивност на дъвкателната мускулатура са скърцането със зъби, болка и скованост в областта на долночелюстната става, сутрешно главоболие. При 9 от 10 човека лечението на бруксизъм с ботулинов токсин се оказва високоефективно и решава проблема с неволевото и нощно стискане на челюстите, без да се налага използването на нощни шини.

Освен това хипертрофията на m. masseter води до увеличаване на ширината на лицето в долния лицев етаж, което придобива квадратна форма. Тази промяна може да подчертае маскулинизацията при мъжете, но при дамите тя е нежелана и неатрактивна. Чрез прилагането на ботулинов токсин в m. masseter, последният се отпуска и лицето се доближава до идеалната сърцевидна форма. Дъвкателната функция не се нарушава по никакъв начин, тъй като за дъвченето отговарят още 3 мускула от всяка страна, които компенсират. Когато се касае за оформяне на лицевия овал може да се комбинира с контуриране на долната челюст.

Кога е подходящо поставянето на ботокс в дъвкателните мускули

 • при неволево скърцане със зъби
 • за лечение на бруксизъм
 • при хипертрофия на масетрите
 • за отпускане на дъвкателните мускули
 • при корекция на долната челюст и лицевия овал
колко време отнема поставяне на ботокс в дъвкателни мускули
възстановяване след ботокс в дъвкателни мускули
трайност на ботокс при бруксизъм
цена за корекция на бруксизъм с ботокс

Как протича процедурата по поставяне на ботокс в масетрите

Вашият лекар ще Ви накара да стиснете със зъби, за да прецени силата на дъвкателните Ви мускули. Процедурата не е болезнена, но при необходимост кожата може да бъде намазана с лидокаин на крем за 10-15 минути. След това с тънка игла ще Ви бъде инжектиран ботулинов токсин в масетрите. В тази зона е нехарактерно образуването на синини и хематоми и може веднага се върнете към ежедневната си дейност. Манипулацията отнема около 10-15 минути, а ефектът е с продължителност между 4 и 8 месеца.

 • Лечение на бруксизъм с ботокс
 • Поставяне на ботокс в дъвкателни мускули

След процедурата

Може да се върнете към обичайната си дейност. След процедурата няма никакви следи, затова много от нашите пациенти използват обедната си почивка, за да намерят решение на този често срещан проблем. В рамките на деня не употребявайте алкохол и избягвайте да чистите лицето с продукти, съдържащи спирт и производни. В следващите няколко дни избягвайте сауни, парни бани и топлинни процедури.

Цена за поставяне на ботокс в дъвкателните мускули

Тя зависи от използваните единици, които от своя страна се определят от активността и силата на мускулите. При нас цената за инжектиране на ботокс в масетрите е около 200-250 лв. за жени и около 250-300 лв. за мъже. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Преференциални предложения

Запишете се за нашия email бюлетин. Така ще можете първи да научавате за предстоящи промоционални кампании, както и да се възползвате от преференциални предложения и пакети, валидни само за хора, които са абонирани.

Кога не е подходяща процедурата за лечение на бруксизъм с ботокс

 • при бременност и кърмене
 • при наличие на инфекция в третираната зона
 • при злокачествени заболявания
 • когато бруксизмът се дължи на подлежащо заболяване

Често задавани въпроси

Може ли ботоксът да се използва против стискане на зъби?

Стискането не зъбите е симптом, който се среща при редица състояние. Ботулиновият токсин в масетрите редуцира тяхната сила, което неминуемо води до намаляване или пълно изчезване на стискането със зъби.

Необходимо ли е да се носят шини след поставяне на ботокс в масетрите?

Не е задължително. Шините имат единствено протективна цел, като предпазват една от друга двете зъбни редици. С намаляване силата на мускулите изчезва и необходимостта от носене на шини против бруксизъм.

Натрупва ли се ефекта от процедурата?

Практически – не, но е установено, че след няколко апликации на ботулинов токсин мускулът “забравя” да се съкращава волево. Затова необходимостта от инжектиране на ботокс обикновено намалява след всяко едно поставяне в тази област.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Използването на ботулинов токсин открива нови в перспективи в борбата срещу бруксизма. В моята практика има много пациенти, които страдат от хипертрофия на дъвкателните мускули в различна степен. За повечето от тях носенето на шини през нощта е свързано със сериозен дискомфорт. При над 90% от тях терапията с ботокс е успешна, което я прави в предпочитана в борбата с този проблем.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Свързани статии

4.4/5 - (31 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: