Афти в устата

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Афтите в устата са локализирани най-често по езика, небцето или венците. Срещат се във всички възрастови групи, като особено често засягат деца. Те могат да бъдат изолиран симптом или да бъдат част от клиничната картина на други заболявания като болест на Бехчет.

Афти в устата
Афти в устата

Причини за афти на езика

Всеки човек е страдал от афта в устата някога през живота си, но при около 10% от популацията заболяването има хронично-рецидивиращ ход. В основата на патогенезата е увреда на съда, изхранващ лигавицата, което води до образуване на ограничена, болезнена раничка.

Причините за възникване на афтоза са много и разнообразни, но е установено, че те най-често се наблюдават в резултат на:

  • Спад на имунитета или стрес
  • В рамките на вирусно заболяване, с или без температура
  • Травма и нараняване на лигавицата
  • Като симптом в рамките на други заболявания като болест на Бехчет, възпалителни заболявания на червата, ХИВ и др.

Афти в устата при деца

Децата се отнасят към рисковите групи по отношение на развитие на афти на езика и в гърлото. Причините са същите като изброените по-горе. Клиничната картина е много специфична. Представляват силно болезнени ранички, които заздравят спонтанно в рамките на 1-2 седмици. По отношение на броя варират от единични, локализирани по езика, небцето, венеца, вътрешната страна на устната и бузата до множествени, ангажираща цялата устна кухина.

Лечение на афти
Лечение на афти

Лечение на афти в устата

По правило афтозата е самоограничаващо се заболяване, при което настъпва спонтанно оздравяване в рамките на 1-2 седмици. Лечението на афтите е основно симптоматично, свързано с повлияване на болката и ускоряване на епитализацията на лигавицата. Тежките и често детайлно изследване, за да се потърси подлежаща причина и да се предотвратят рецидивите.

Спрей за афти – предимствата на спрейовете е тяхната лекарствена форма, която позволява бързо и ефективно да се покрият големи по размер площи. Те са основно с аналгетичен ефект и се препоръчват при множествени лезии.

Гел и крем за афти – представляват лекарствени продукти, които съдържащ обезболяващ агент и често като добавка хиалуронова киселина, която да ускори възстановяването на раната. Прилагат се най-често при единични лезии в устната кухина.

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако Вие или Вашето дете страдате от рецидивиращи афти в устата или на езика е необходимо да направите консултация с дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция за онлайн прегледи.

Често задавани въпроси

Какво да ям при афти в устата?

Афтите по езика и небцето могат да направят храненето много болезнено. Най-добре се понасят течни и кашообразни храни. Приемайте повече витамини.

Как се лекуват афти в устата при дете?

Най-често се изписват спрейове, кремове или гелове, които имат обезболяващ ефект и ускоряват възстановяването на лигавицата.

3.2/5 - (4 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: