Акне по тялото

акне

Акне по тялото

По правило акне по тялото се наблюдава при по-тежките форми на заболяването. Засягат се деколтето и горната половина на гърба. В тези участъци също има космено-мастни фоликули, които могат да се запушат от мастен секрет и да се възпалят. Мастните жлези са с по-големи размери и произвеждат повече себум, в сравнение с тези по кожата на лицето.

Акне при спортисти

В последните десетилетия рязко се увеличават случаите на акне при спортисти, свързан с приема на растежни хормони и анаболни стероиди. Те водят до хипертрофия на мастните жлези, увеличаване на себумната секреция, повишена популация на P. acnes и следователно развитие на т.нар допинг акне.

Млечните протеинови концентрати са широко разпространени и се използват за покачване на мускулна маса. Казеиновият и сурватъчният протеин са богати на аминокиселини с разклонени вериги. Те активират механизми, които водят до повишена себумна секреция и респективно влошаване на симптомите на акне.

Неподходящата спортна екипировка също има отношение. Често спортистите използват прилепнало облекло от синтетични материи. Триенето и натискът от дрехите могат да възпалят космените фоликули. Подходящото облекло е съставено от естествени материи, като памук, лен и вълна. По сходен механизъм се развива акне, причинено от продължителното носене на маска – т.нар. маскне.

Симптоми

Тази форма на акне рядко е изолирана самостоятелно – освен обривът по кожата на гърба и деколтето, в повечето случаи има засягане и на лицето. Обривните единици по-често са кисти или нодули с различни размери, понякога болезнени при натиск. Същестува значителен риск от образуване на белези и хиперпигментации.

Лечение на акне при бодибилдъри

При този вид акне появата му е пряко свързана с употребата на конкретен медикамент, като след преустановяване на неговия прием обривът постепенно изчезва. Лечението на акне по тялото не се различава съществено от това, засягащо кожата на лицето. Основните съставки са същите, но се използват в различна концентрация. Може да научте повече за лечението на акнето на този линк.

Свързани статии

Диета при мазна кожа. Кои храни трябва да избягваме?

Оценете страницата
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: