Акне при тийнейджъри

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Акнеичната кожа се характеризира с по-големи и по-продуктивни мастни жлези. Отделянето на себум е високо при новородените, след което постепенно спада до достигане на нов пик в началото на пубертета. След приключване на този възрастов период следва едно сравнително константно ниво на себумна продукция без очаквани пикове. Това обяснява в известна степен и честотата на заболяването в тийнейджърския период.

Механизъм на възникване

Акнето при тийнейджъри възниква по същите механизми, подобно на това при спортисти и при възрастни. Отличителна особеност е, че началото му съвпада с навлизането в пубертета, когато се активира отделянето на андрогенни хормони (напр. тестостерон). Те от своя страна контролират секрецията на мастните жлези. Подобен ефект имат и някои хормони на надбъбречната жлеза като андростендион и дехидроепиандростерон сулфат. Мастните жлези притежават рецепетори за андрогенни хормони по своята повърхност, чрез което се осъществява „комуникацията“ на хормоните с жлезата. При осъществяване на контакта „хормон-рецептор“ се подава сигнал, който „заповядва“ производството на повече от необходимото количество себум.

Научете повече на www.ourskinwithin.com.

OurSkinWithin е блог на д-р Мария Ръткова, в който тя споделя своя опит в областта на клиничната и козметичната дерматология. Информацията, която е представена, е медицински акуратна, достъпна и безпристрастна.

Симптоми

Акнето при тийнейджъри може да протече с различна тежест. Срещат се всички типове акне, най-често комедонно и папуло-пустулозно, което определя и клиничната картина. В първия случай оплакванията може да са съвсем дискретни, свързани с това, че кожата е мазна на пипане, а обривът е представен от комедони по лицето. Папуло-пустолозното акне е умерен вариант, при който доминират възпалителните изменения, ангажирана е предимно кожата на лицето, наблюдават се основно папули и пустули. При част от тийнейджърите се развива тежка форма на акне, т.нар. конглобатно, при което се ангажира и кожата на гърба и деколтето, а обривът се състои от кисти и нодули. Умерените и тежките форми на акне крият риск от образуване на белези и хиперпигментации, което налага те да бъдат лекувани навременно и адекватно от дерматолог.

Лечение на акне

Терапията се определя от тежестта на клиничната картина, възрастта, пола и общото състояние на пациента. Повече за лечението на акне може да научите на тази страница.

Свързани статии

Акне – механизми. Тема първа.

4.7/5 - (3 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: