Акне при възрастни

акне

Акне при възрастни. Причини за появата и лечение.

Акнето при възрастни (адулторно акне) се дели на персистиращо (започнало по време на пубертета и непреминало) или на такова с късно начало, което започва след 25 годишна възраст. Сред най-често дискутираните причини за появата им се съобщават ендокринни и метаболитни отклонения, начина на хранене (т.нар. западна диета) и хроничния стрес. По-често се среща при женския пол.

Около 60% от жените в западните държави продължават да имат акне и в 20те си години, а около 40% го „носят“ и в 30те си. За подлежащата генетична предразположеност за заболяването свидетелстват проучвания сред семейства с поколения, страдащи от акне, както и проучвания сред еднояйчни близнаци. Фамилната история за акне се свързва с по-ранна изява на заболяването при наследниците, резистентност при терапията и склонност към персистиране и в зряла възраст.

Научете повече на www.ourskinwithin.com.

OurSkinWithin е блог на д-р Мария Ръткова, в който тя споделя своя опит в областта на клиничната и козметичната дерматология. Информацията, която е представена, е медицински акуратна, достъпна и безпристрастна.

Симптоми

Клиничната картина при възрастовото акне леко се различава от тази в юношеска възраст. Засяга се предимно U-зоната – кожата в облатта на долната челюст и брадичката. Представя се предимно от възпалителни лезии – папули и пустули. Рядко се наблюдават комедони. Рискът от образуване на белези и постинфламаторни хиперпигментации е умерен.

Лечение на акне

Терапията се определя от тежестта на клиничната картина, възрастта, пола и общото състояние на пациента. Повече за лечението на акне може да научите на тази страница.

Свързани статии

Акне при възрастни или acne tarda

Оценете страницата
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: