Лечение на акне

акне

Лечението на акнето е комплексен и продължителен процес, имащ за цел да намали тежестта и продължителността на заболяването, да редуцира рискът от образуване на белези и да подобри психо-емоционалното състояние на пациентите. Включва процедури за почистване на лицето и грижа за кожата, локална и системна терапия, както и терапия, насочена към корекция на последиците от заболяването, като белези и хиперпигментации.

Лечение на акне
Лечение на акне

Почистване на лице

Почистването на лицето е неизменна част от грижата за кожата. Има отношение както към профилактиката, така и към лечението на заболяването. При почти всички пациенти с акне се наблюдава повишена себумна продукция. Почистването на лицето има за цел механично евакуиране на себума, намиращ се в космено-мастните каналчета, като по този начин профилактира тяхното запушване. Мануалното и прекалено агресивно почистване на лицето може да наруши кожната бариера, да предизвика сухота или раздразнение. Такива рискове не съществуват при използване на професионална апаратура за почистване на лицe. В Dr. Stavrov Aesthetics използваме апарата Profacial, който съчетава вакуум, мултиполярна радиочестата и ултразвук. За да бъде ефективна стъпка от лечението на акне, почистването на лицето трябва да отговаря на няколко условия:

  • Да се използват подходящи продукти, съобразени с кожата на пациента.
  • Да се извършва правилно и да не е прекалено агресивно.
  • Да се провежда достатъчно често спрямо степента на засягане.

Локално лечение на акне

Обикновено при всяко новодиагностицирано акне се започва с локална терапия. Тя е първи избор също и при леките форми на заболяването, при бременни и кърмачки. В зависимост от степента на клиничната изява може да се комбинират един или повече продукти за лечение на акне.

Козметика за акне – Използват се козметични продукти, предназначени за мазна и склонна към акне кожа. Безопасна и ефективна е само медицинската козметика, защото е дерматологично тествана. Продуктите, които са подходящи за мазна кожа, са обозначени със зелен стикер. Същото важи и за използвания макиаж – трябва да е с лека текстура, предназначен за такъв тип кожа, за да не запушва порите. Най-често използваните продукти са измивен гел, хидратиращ крем, матиращ флуид и други.

Антибиотици за акне – Използват се поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Най-популярни представители на тази група медикаменти са Азитромицин, Еритромицин, Клиндамицин. Поради повишената антибиотична резистентност на P. acnes те не бива да се изписват самостоятелно, а се комбинират с друг антибактериален препарат.

Бензоил пероксид – Представлява антибактериален агент, а също проявява и умерено комедонолитично действие. На пазара се предлага под формата на гел, крем, лосион и др. в концентрации от 2.5% до 10%. Не се развива резистентност от страна на P. acnes. Страничните ефекти са свързани с концентрацията на продукта и са от иритативен и контактно-алергичен тип – зачервяване на кожата, чувство за сухота.

Ретиноиди – Те са в основата на всяка една локална терапия на акне поради ясно изразеното им противовъзпалително и комедонолитично действие. Нанасят се само вечер, а ефектът от терапията е видим след поне 2 месеца.

Лечение на акне с антибиотици
Лечение на акне с антибиотици

Системно лечение на акне

Към системна терапия се подхожда, когато локалната не дава желания резултат или когато се касае за умерена или тежка форма на акне. Системното лечение не е подходящо за бременни и кърмачки, а също изисква редовни контролни прегледи при дерматолог. При овладяване на острите симптоми може да се премине към локална терапия.

Антибиотици за акне – Използват се не само за редуциране количеството на P. acnes, но и поради своето противовъзпалително действие. Най-популярни представители са Доксициклин и Миноциклин. Не се комбинират локални и системни антибиотици.

Ретиноиди – Представляват златен стандарт за лечение на умерени до тежки форми на акне. Имат мощен противовъзпалителен и антикомедогенен ефект. Изискват клинично и параклинично проследяване през определен период от време. Абсолютно противопоказани са при бременност и кърмене.

Контрацептиви – Използват се само при жени. Антиандрогените имат точно противоположен ефект на андрогените, като потискат растежа и секрецията на мастните жлези. Намират приложение, когато акнето е асоциирано с някои ендокринни заболявания. В тези случаи терапията се води успоредно от дерматолог и ендокринолог.

Диета при акне

Някои храни имат свойството значително да повишават себумната секреция и по този начин да влошат клиничната картина на активно акне. Научете повече за подходящите храни, както и тези, които следва да избягвате, на този адрес.

Лечение на белези и хиперпигментации

Белезите и хиперпигментациите са тежки козметични последици от възпалителните процеси, които протичат по време на заболяването. Реален риск от тяхното развитие има при умерени и тежки форми на акне. Най-ефективното средство в борбата срещу тези усложнения остава ранната им и правилна профилактика. Повече за корекцията на белези и хиперпигментации, причинени от акне, може да научите на този линк.

Често задавани въпроси

Кое е най-доброто лекарство за акне?

Изборът на терапия зависи от възрастта на пациента, състоянието на кожата, степента на засягане и др. Това прави най-доброто лечението на акне строго индивидуално.

Има ли антибиотик за акне без рецепта?

Не. Съгласно законодателството на Република България всички антибиотици се отпускат само с рецепта.

4.3/5 - (6 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: