Алопеция ареата

бръчки на челото

Алопеция ареата (Alopecia areata) е често срещано състояние, която се проявява с кръгловато или тотално отпадане на космите в областта на скалпа и брадата при мъжете. Представлява клетъчно-медиирана имунна реакция, при която не се наблюдава разрушаване на космените фоликули.

Алопеция ареата
Алопеция ареата

Причини за поява на Alopecia areata

Според съвременната дерматология алопеция ареата представлява имунна реакция, която се проявява с лимфоцитен инфилтрат около космените фоликули. Възпалителните клетки отделят Th1 цитокини, сред които интерферон гама, интерлевкин 1b и 2. Заболяването понякога е асоциирано с други автоимунни заболявания, а при децата и с различните форми на атопия. При 20-25% от пациентите се наблюдава генетично предразположение. Често се наблюдава хронична фокална инфекция в областта на главата и шията.

Освен класическата клинична картина, съществуват някои по-редки варианти на заболяването:

  • Дифузна алопеция ареата – засягат се големи площи от скалпа, без да се виждат обособени кръгловати полета. Този вариант обикновено прогресира до тоталната форма.
  • Офиазис – при този клиничен вариант се засяга основно периферията на скалпа.
  • Alopecia totalis – загуба на всички косми на скалпа.
  • Alopecia universalis – загуба на всички косми, включително и тези по тялото.

Симптоми при класическа алопеция ареата

Измененията засягат най-често космите в областта на скалпа. Пациентите се оплакват от внезапна поява на едно или повече окръглени полета в резултат на бързо отпадане на космите в същата област. Понякога се наблюдава зачервяване на кожата. Характерното е, че структурата на космените фоликули не е засегната. Ако при опит за отстраняване на косъм от алопетичното поле това се случи лесно, то се касае за активна форма на заболяването и плаката е с тенденция към нарастване. Ако космите са устойчиви при дърпане, то по всяка вероятност заболяването е стационирано.

Алопеция ареата на брадата

При мъжете алопетичните полета могат да засегнат космите в областта на брадата. Заболяването има същата динамика, както в случаите, при които е ангажиран скалпът. По-често се касае за единични полета, отколкото за множествено засягане. Зачервяването на подлежащата кожа е нехарактерно.

Alopecia areata на брадата
Alopecia areata на брадата

Диагностика

Диагнозата се поставя основно на базата на наблюдаваната клинична находка. Важно е да се направи отдиференциране от останалите типове алопеция и основно от тези, които протичат с увреждане на космените фоликули и водят до трайна загуба на коса. В хода на диагностичния процес може да се наложи провеждането на различни консултации и изследвания, които да изключат наличието на хронична инфекция в областта на главата и шията.

Лечение на алопеция ареата

Кремове – умерено и силно потентни кортикостероиди се назначават за локално приложението. Използва се тяхното противовъзпалително действие.

Чесън – няма медицинско доказателство за ефикасността му. Позитивите при лечение на алопеция ареата с чесън се обясняват с неговия вазодилатативен ефект, при което се подобрява кръвообращението в третираната област.

Диета при алопеция ареата – Не е известна медицински релевантна информация от ползи при спазване на определен диетичен режим.

Лечение на алопеция ареата
Лечение на алопеция ареата

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако забележите кръгловати полета в областта на скалпа или брадата със загуба на косми е необходимо да се консултирате с дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Прогноза

При откриване на подлежащата причина, както и при правилна и навременно проведена терапия, прогнозата е благоприятна, защото няма увреждане на структурата на космените фоликули. Пълното възстановяване след алопеция ареата може да отнеме от няколко седмици до месеци, което налага да се въоръжите с малко търпение.

4.9/5 - (10 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: