Атером

бръчки на челото

Запушена мастна жлеза (атером)

Атеромът представлява доброкачествена киста, която се образува в резултат на запушване на изходния канал на мастна жлеза. Среща се по-често при мъжете и особено при хората с мазна и склонна към акне кожа.

Атером
Атером

Къде се образува?

Атероми се наблюдават най-често в участъците на кожата, които са богати на мастни жлези – т.нар. себорейни зони. В зависимост от това различаваме.

  • атером на главата
  • атером на шията
  • запушена мастна жлеза на гърба
  • запушена мастна жлеза в слабините

Причини за образуване на атероми

Най-честата причина е възпалителен процес в космено-мастния фоликул. Други фактори, които водят до запушване на мастна жлеза са хормонални нарушения, повишаване на количството и сгъстяване себума на жлезите, лоша лична хигиена и други.

Атероми се срещат по-често при мъжете поради по-големите и продуктивни мастни жлези. Локализират се най-често по кожата на главата, зад ухото, врата, гърба, гърдите или слабините. Може да са единични или едновременно да са налице няколко запушени мастни жлези. Наблюдават се като подкожни образувания, най-често с окръглена форма и с размери вариращи от няколко милиметра до 3-4 сантиметра. В центъра им може да се види хлътване, което представлява запушения изходен канал на мастната жлеза. Те са с плътна консистенция, плътни при допир и натиск, подвижни спрямо околните тъкани.

Атером (запушена мастна жлеза) – снимки

Запушена мастна жлеза
Запушена мастна жлеза

Възпалена мастна жлеза

Едно от най-честите усложнения на запушената мастна жлеза е възпалението й. Среща се по-често при атеромите с по-големи размери. Най-честата причина е травма или продължителен натиск. Симптомите на възпален атером са болезненост и зачервяване на околната кожа. При инфектиране може да настъпи перфорация и да изтече гной. В тези случай е уместно изписването на антибиотик преди да се премине към премахване на атерома.

Лечение на атером

Лечението на атероми е оперативно. Важно е да се премахне цялата капсула. за да не се наблюдава рецидив. Кожата се почиства предварително и се поставя локална упойка. След което се прави малък разрез и се премахва атерома заедно с неговата капсула. След това целостта на кожата се възстановява с пластичен шеф, което гарантира отлични естетични резултати. В повечето случаи се използват резорбируеми конци, които не изискват повторно посещение за тяхното премахване. Хистопатологично изследване обикновено не е необходимо.

Премахване на атером – цена

Оперативно премахване на кожно образувание от лице 250-400 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от лице
/всяка следваща лезия/
200-350 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло 200-300 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло
/всяка следваща лезия/
150-250 лв
Хистопатологично изследване 100 лв
Биопсия с хистопатологично изследване 130 лв

Лечение и премахване на запушена мастна жлеза в София

Възпалените атероми трябва да се лекуват и при подходящи условия да се премахнат хирургично. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

4.1/5 - (25 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: