Бенки

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Всеки човек има различен брой бенки по лицето и тялото. Някои от тях са вродени, други се появяват в ранно детство, трети – след излагане на слънце. Те се различават по своя брой, като варират от единици при едни, а при други хора са множество. Тяхното разнообразие по отношение на структурата е още по-голямо – биват червени, черни, бенки с корички и др. За съжаление някои от тях са злокачествени. Кои бенки са опасни? Как изглеждат техни снимки? Какви са началните им симптоми? Тук ще се опитаме да Ви запознаем с основните видове бенки и вариантите за тяхното отстраняване.

Бенки по лицето и тялото

Видове бенки и брадавици

Бенките представляват доброкачествени или злокачествени образувания, които могат да ангажират кожата на лицето и тялото. Те могат да бъдат вродени, когато се откриват по рождение, или придобити, които възникнат в различен етап от живота. Имат тенденция да променят своята форма и размери, като това може да е особено отчетливо през пубертета или бременността. Хората с много бенки по тялото е хубаво поне веднъж в годината да провеждат профилактичен преглед с дерматоскоп при специалист.

Въпреки огромното им разнообразие, една част от тях се срещат значително по-често и могат да се класифицират в следните групи:

  • Хемангиоми и телеангиектазии (с червен цвят)
  • Вродени или придобити меланоцитни невуси
  • Опасни и злокачествени бенки по лицето и тялото

Черни бенки по лицето и тялото

Червени бенки по лицето и тялото

Червени бенки (хемангиоми)
Червени бенки (хемангиоми)

Червените бенки по лицето и тялото се наричат хемангиоми. Те имат ендотелен произход и са едни от най-честите образувания по кожата. Когато са вродени те често претърпяват обратно развитие до шестата година. По-често те биват придобити, като броят им се увеличава с възрастта. При тях се наблюдава отчетлива наследственост. Пациентите със светла кожа са изложени на по-висок риск от образуване на хемангиоми.

Хемангиомите могат да се разпознаят много лесно. Обикновено имат кръгловата форма, като в диаметър варират от 1-2 до десетки милиметри. Може да са леко надигнати или на нивото на околната кожа. Те са безсимптомни, а при натиск избледняват и губят ярко червеният си цвят. Специфичното за тях е, че при травма имат склонност да кървят много, което е една от честите причини за посещение при лекар.

Хемангиомите са доброкачествени образувания, които не са опасни. Те представляват основно козметичен проблем.

Опасни и злокачествени бенки по лицето и тялото

Преглед с дерматоскоп в гр. София

Дерматоскопията представлява диагностичен метод, при който се установяват морфологията и злокачествения потенциал на различните видове бенки. Използва се специален уред, наречен дерматоскоп, който увеличава образа и осветеността на невусите неколкократно, което прави възможно детайлното им изследване. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и дерматоскопия на образувания по лицето и тялото. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция за онлайн прегледи.

Често задавани въпроси

С какво се маже разранена бенка?

Зависи от вида на бенката. Необходимо е да се направи преглед при дерматолог.

Как да разпознаем опасните бенки?

Диагностиката на различните кожни образувания може да се направи най-точно с помощта на дерматоскоп.

5/5 - (2 гласа)
ЗАПИШЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: