Diet for acne

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Има ли почва пазенето на диета при акне? Акнето е едно от най-честите кожни заболявания, което обикновено започва по време на пубертета и затихва към 20-те години от живота. Не са редки случаите, когато заболяването продължава и след тази възраст. За появата на акне има много фактори: наследственост, големина на мастните жлези, хормонални нарушения, възпалителни изменения, P. acnes и др.

Diet for acne
Diet for acne

Съществува ли препоръчителна диета при акне?

Що се отнася до храната, взаимовръзката между диетата и акнето остава противоречива и е отхвърлена от много автори. От друга страна съществуват многобройни доклади от проучвания, според които в селските и неиндустриализираните общества се наблюдават по-малко случаи на акне, отколкото при западното население. Ние вярваме, че правилната диета може да има благоприятен ефект върху качеството на кожата.

За да прецените кои храни влияят на качеството на Вашата кожа, изключете изброените по-долу от менюто си и започнете поетапно да включвате всяка седмица по един от тях обратно в менюто.

Както споменахме по-рано причините за акнето са комплексни. Следователно единствено спазването на диета при акне рядко е достатъчно, за да бъде напълно ефективна. Тя представлява част от комплексната терапия против акне, която може да Ви бъде назначена след преглед от дерматолог.

Диета против акне

Мляко и млечни продукти – Повишеният прием на мляко и млечни продукти може да влоши акнето. Според действащата теория причината е в хормоните, които се съдържат в млякото. Смята се, че някои съставки на млякото имат инсулиностимулиращи свойства. Така се повишава количеството на тестостерона, който увеличава себумната секреция на мастните жлези. Много пациенти споделят за драстично подобрение след изключване на млечните храни от менюто си.

Захарни изделия – Последните проучвания показват, че храните с висок гликемичен индекс (ГИ) влошават акнето. ГИ е система за оценка на храни, съдържащи въглехидрати, която показва въздействието им върху кръвната захар. Въглехидратите с висок ГИ се разграждат бързо и водят до бързо повишаване на кръвната захар, а тези с нисък ГИ се разграждат по-бавно, затова кръвната захар се повишава постепенно. Високата кръвна захар стимулира отделянето на инсулин, а както вече разбрахте последният от своя страна стимулира отделянето на тестостерон. Изключение прави натуралният шоколад в разумно количество. Той е пълен с антиоксиданти, които помагат за благоденствието на кожата.

Газирани и негазирани безалкохолни напитки – Тези напитки най-често имат огромно количество захари, т.е. те са с висок ГИ. Това ги прави неподходящи, подобно на останалите захарни изделия. Най-уместно е да се консумират вода и чайове.

Риба – Рибното масло е богато на Омега-3 мазнини, които помагат за успокояване инфекциите по кожата. Добър избор за сьомга и риба тон.

Плодове и зеленчуци – Почти всички плодове и зеленчуци са показани за консумация при акне. Те съдържат множество витамини и антиоксиданти, които спомагат възстановяването на увредената кожа. Изключение са много сладките плодове като грозде, череши и пр.

Тютюнопушене и наднормено тегло

Тютюнопушенето и високият индекс на телесна маса (BMI) се свързват с по-изразена тежест на симптомите на акне. Отказът от цигарите и редуцирането на теглото може да доведат до подобряване състоянието на кожата.

Често задавани въпроси свързани с диета при акне

Каква диета трябва да се спазва при акне?

Най-общо диетата при акне се състои в изключване на млените, газираните и захарните изделия от менюто.

Достатъчно ли е правилното хранене за лечение на акне?

При леките форми на заболяването диетата може да доведе до значително подобрение. При умерени и тежки форми на акне може да се наложи назначаването на подходяща терапия от дерматолог.

5/5 - (1 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT