Бръчки между веждите? Има решение!

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics
бръчки между веждите

В живота на всяка жена настъпва момент, когато тя започва активно да се бори с все по-видимите вертикални бръчки между веждите. Те са известни и с термина “гневна бръчка”. При някои дами тя може да е само една отвесна, а при други – две или повече. Във всички случаи обаче те визуално увеличават възрастта и алармират, че може би е време да се вземат първите анти-ейдж мерки. За щастие тяхната корекция е лесна задача, а съществуват и различни методи за превенция.

Линиите на гнева се формират основно от действието на m. corrugator supercilii. При неговото съкращение веждите се доближават една към друга. Функцията му е свързана с изразяване на гняв и тревожност. Първоначално тези линии са видими само при активност и бързо изчезват с отпускането на мускула. Това са т.нар. динамични мимически бръчки. С времето те стават по-дълбоки и се превръщат в статични, които са видими както при активност, така и в покой.

Превенция.

Би било страхотно ако човек може съзнателно да контролира мимиката си. За съжаление това е невъзможност. Мимиката е свързана с характера, преживяванията и емоциите, които не могат да бъдат потиснати. Превенцията се състои в адекватна хидратация и използване на слънцезащита. Това предпазва кожата от увреждащото действие на ултравиолетовата радиация, като съхранява нейната еластичност. Използвайте правилните диоптрични очила, защото когато не може да фокусираме даден обект рефлекторно в процеса се включват и мускулите от тази група. Използването на слънчеви очила също има протективен характер. При ярка светлина се стремим да ограничим достъпа й като свиваме зеницата си, но отново рефлекторно се съкращават двата m. corrugator supercilii.

Ботулинов токсин.

Корекцията на бръчки между веждите с botulinum toxin е златен стандарт. Ботулиновият токсин релаксира мускула, като прави неговото съкращение невъзможно, а надлежащата кожа се изопва и изглажда. Процедурата е безболезнена, отнема около 10-15 минути, състои се в няколко убождания с тънка игла и не изисква време за възстановяване, което я прави подходяща дори в обедната почивка. Ефектът започва да се проявява след 2-3 дни, а продължителността е между 4 и 7 месеца. Освен това при много хора след употреба на ботокс в продължение на 1-2 години се наблюдава загуба на неволното съкращение на мускула, след като е отминал ефекта от процедурата.

Филъри с хиалуронова киселина.

Меките, нисковискозни филъри с хиалуронова киселина могат да бъдат използвани за запълване на повърхностни бръчки. Те са подходящи когато става въпрос за статични бръчки, т.е. такива, които са налице и в състояние на покой. Следователно е редно да се използват за финални щрихи след поставянето на ботокс. Въпреки това използването им за корекция на вертикални бръчки между веждите не се препоръчва, поради специфични анатомични особености на зоната.

Химичен пилинг.

Химичният пилинг може да подобри текстурата на кожата, а с това и да заличи фините бръчки. Процедурата е подходяща за провеждане в есенно-зимния период.

5/5 - (1 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT