Какво да се избягва след ботокс?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics
Какво да се избягва след ботокс
Какво да се избягва след ботокс?

Знаете ли какво трябва да се избягва след поставяне на ботулинов токсин? Самата процедура отнема едва няколко минути, но грижите след нея продължават през целия ден, а дори ни лишават за няколко дни и от любими занимания.

Ботулиновият токсин (ботокс) се използва за корекция на нежелани мимически бръчки, както и за лечение на бруксизъм и свръхизпотяване. Независимо от индикацията за неговото поставяне, съществуват няколко прости правила, които трябва да се спазват, за да се постигнат оптимални резултати.

Научете повече за приложението на ботулинов токсин в естетичната медицина.

В тази статия ще Ви запознаем с насоките, които даваме на нашите пациенти и по-точно какво да се избягва след ботокс.

Не лягайте и не се навеждайте продължително в следващите 3-4 часа

Въпреки, че не важи за всички зони, в които се поставя ботокс, много често ще го чуете или прочетете. Причината е, че искаме ботоксът да подейства точно на мястото, в което е инжектиран. А лягането би могло да доведе до преместване на разтвора с ботокс под действието на гравитацията и респективно да въздейства върху други мускули (или части от мускула). А защо 3-4 часа ли? Толкова горе-долу е необходимо, за да се абсорбира носителя.

Не масажирайте участъкът, в който е инжектиран ботокс

Причината е същата – с масажните действия бихме могли да “преместим” ботулиновия токсин от мястото, на което е инжектиран. Затова ако имате планиран масаж на лицето – преместете го за друг ден.

Спорт след ботокс

Много хора използват поставянето на ботокс като извинение да не посещават фитнес в следващите дни. Разбиваме този мит, като нашите препоръки са да преустановите тренировките единствено в деня след процедурата. Така, че спорт след ботокс – поне на другия ден.

Алкохол след ботокс

Когато ни питат какво да се избягва след ботокс най-често се има предвид употребата на алкохол. За съжаление хората най-често запазват час за естетични процедури в петък и събота. Истината е, че съчетанието на алкохол и ботокс е напълно безопасно за Вас. Но не и за ботокса. Ботулиновият токсин е много чувствителен на етанол, който бързо го унищожава. А човек елиминира и отделя част от приетия алкохол именно през кожата. Същото важи и за дезинфектанти и различни продукти, съдържащи спирт – избягвайте апликацията им в третираната зона в деня след процедурата.

Солариум след ботокс

Избягвайте топлинни и загряващи процедури в първите няколко дни след ботокс. Имайте предвид, че всички загряващи процедури стимулират локалния метаболизъм, което може да ускори резорбирането на ботулиновия токсин.

Главоболие след ботокс

Понякога, по-често след първото поставяне в областта на челото и гневната бръчка, е възможно да изпитате леко до умерено главоболие в следващите 1-2 дни. Обикновено то не изисква приемането на лекарства, но при дискомфорт може да използвате някой от стандартните аналгетици.

Имате още въпроси? Не се колебайте да запишете час за безплатна консултация с естетичен дерматолог.

3.8/5 - (34 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT