Ботокс на лице – най-желаната естетична процедура

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Ботокс на лицето е най-бързият и сигурен начин да се сбогувате с мимическите бръчки. Представлява златен стандарт в анти-ейдж борбата, поради своята висока ефективност и профил на безопасност. По данни от 2020г. става ясно, че инжектирането на ботулинов токсин е най-често извършваната естетична процедура в нашата клиника. Сега ще Ви запознаем с най-честите индикации, които изискват поставяне на ботокс на лице.

Ботокс на лице – гневна бръчка

Ботокс на лице - корекция на гневна бръчка
Ботокс на лице – корекция на гневна бръчка

Frown lines се наричат вертикалните, успоредни бръчки, които се формират между двете вежди. При някои хора се вижда само една единствена, а при други – две или повече. Този участък се означава като глабела и е една от най-често третираните зони.

Първоначално тези бръчки са динамични и са видими само при съкращението на мускула, след което изчезват при неговото отпускане. С времето те се превръщат в статични, които са налице и в състояние на покой. Недостатъчната хидратация, прекомерната експозиция на слънчева светлина и солариуми без адекватна слънцезащита са фактори, които ускоряват този процес.

Кръвоснабдяването в тази зона е много оскъдно и освен това, артериите които са отговорни са локализирани непосредствено под бръчките. Това прави инжектирането на филър за запълване на бръчки между веждите високорискова процедура, която може да доведе дори до ослепяване.

Затова една от най-честите индикации за поставяне на ботокс на лице е именно корекцията на гневната бръчка.

Цените за тази зона варират от 150 до 250лв., като обикновено при дамите е 150-200, а при господата 200-250лв.

Ботокс на лице – бръчки на челото

Ботокс на лице – корекция на хоризонтални бръчки по челото

Forehead wrinkles се формират от движението на челния мускул (m. frontalis). Той е отговорен за повдигането на веждите, което е израз на учудване. Много хора правят тези гримаси несъзнателно, което води до появата на хоризонтални линии в тази област. Първоначално тези бръчки са динамични и са видими само при съкращението на мускула, след което изчезват при неговото отпускане. С времето те се превръщат в статични, които са налице и в състояние на покой. Недостатъчната хидратация, прекомерната експозиция на слънчева светлина и солариуми без адекватна слънцезащита са фактори, които ускоряват този процес.

Корекцията на бръчки по челото с ботокс трябва да се предшества от изчерпателна консултация. Причината за това е, че “преботоксирането” в тази област може да доведе освен до пълна загуба на мимика, което е неестествено, а и до спад във височината на веждата и горния клепач. Това би довело до крайно незадоволителен естетичен резултат при хората с излишна кожа по горния клепач. При такива пациенти е уместно да се блокират горните 2/3 от мускула, което ще остави свободно движението на веждите и няма да допусне възникването на птоза на горния клепач.

Цената за корекция на хоризонтални бръчки по челото зависи от използваните единици и се движи в интервала от 150-250лв.

Ботокс на лице – бръчки около очите тип “пачи крак”

Crow's feet wrinkle correction

Бръчките около очите са едни от първите, които се появяват върху човешкото лице. Първоначално те са видими само при мускулно съкращение – при усмивка, смях, постепенно стават по-дълбоки и налице дори в състояние на покой.

Кожата около очите е много нежна и склонна към изсушаване. Тя е особено чувствителна към ултравиолетовите слънчеви лъчи. Честото мускулно съкращение също допринася за по-бързото формиране на бръчки около очите.

Чрез инжектиране на ботокс в околоочните мускули може да се постигне повдигане на веждата с около 1.5-2мм., което придава по-свеж и отпочинал вид.

Цената за поставяне на ботокс за корекция на бръчки около очите варира от 150-250лв. в зависимост от използваните единици.

Ботулинов токсин за оформяне овала на лицето и лечение на бруксизъм

Поставяне на ботокс в дъвкателни мускули
Ботокс на лице – оформяне на овала

Оформянето на лицевия овал е една от по-малко популярните индикации за приложение на ботокс. Много хора имат свръх активни и хипертрофирали дъвкателни мускули. Субективните оплаквания са свързани със сутрешно главоболие, скованост на долната челюст, нарушение на зъбния емайл. Визуално хипертрофията на mm. masseter води до разширяване на долната трета на лицето и маскулинизация.

Приложението на ботокс в тази област води до отшумяване на тези субективни оплаквания и моделиране овала на лицето.

Цената за инжектиране на ботокс в дъвкателните мускули зависи от броя на инжектираните единици и е между 200 и 300лв.

Същестуват и други, още по-малко известни приложения на ботокса. Ако имате още въпроси може да запишете час за безплатна естетична консултация.

5/5 - (2 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT