Колко единици ботокс са ми необходими?

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Колко единици ботокс са необходими за моето лице? Защо на моя приятелка са сложили повече единици ботулинов токсин, а ефектът е по-малко изразителен? Това са само част от въпросите, които получаваме сравнително често в рамките на естетичните консултации. В тази статия ще се опитаме да хвърлим светлина върху някои основни въпроси и да обясним на какво се дължат разликите при процедурите с ботулинов токсин.

Различни видове ботулинов токсин

На българския пазар има голямо разнообразие от различни марки ботулинов токсин. И макар повечето от тях да не са регистрирани за употреба на територията на Република България, все по-широко се използват в практиката. Някои от тях представляват различни търговски марки на един и същ генеричен продукт, а други коренно се различават. Самите продукти пък не са еквивалентни помежду си по отношение на своя потенциал. Между тях съществуват различни коефициенти на пропорционалност, които позволяват да се приравняват едни спрямо други. Нагледен пример може да бъде даден с две от популярни марки ботулинов токсин на родния пазар – Vistabel® и Dysport®. Изчислено е, че коефициентът на пропорционалност между тях е приблизително 1:2.5, което ще рече, че 50 единици ботулинов токсин от марката Vistabel са еквивалентни на 125 единици Dysport. Рядко пациентите са запознати с марката на продукта, която използват, което води до различията в това колко единици ботокс са необходими и съответно използвани.

Колко единици ботокс са ми необходими?
Колко единици ботокс са ми необходими?

Степен на мускулна активност

Колко единици ботокс трябва да се инжектира в даден мускул зависи от неговата сила и активност. Хората с по-изразителна мимика се нуждая от по-голямо количество ботулинов токсин. Освен това мускулите при мъжете са по-обемни и още по-силни, което налага използването на дори двойно по-висока доза.

Техника на инжектиране

Таргетната зона на ботулиновия токсин за корекция на мимически бръчки е в тялото на съответния мускул. Това изисква отлични познания по лицева анатомия и прецизност при инжектиране. Когато иглата попадне под или над мускула ефектът е по-слабо изразителен или е необходимо използването на повече единици ботокс.

Неправилно съхранение и транспорт

Почти всички видове ботулинов токсин са термочувствителни, което налага транспортирането и съхранението им в специална среда. Неправилното им съхранение може да доведе до загуба на техния потенциал, което се изразява в по-слаб ефект и по-бързо отпускане.

И все пак колко единици ботокс са ми необходими?

За да получите отговор на този въпрос е необходимо да запишете час за free aesthetic consultation. Имайте предвид, че резултатите след приложение на ботулинов токсин не са видими веднага, а са необходими няколко дни. Около 2-4 седмици след първата визита се осъществява вторичен преглед, в рамките на който да се оцени ефектът от предходната процедура. Макар и рядко, понякога се налага корекция, изискваща инжектирането на допълнително количество. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics ретушът и добавените единици ботокс са за наша сметка и не се заплащат от пациентите.

4.9/5 - (8 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT