Acne

acne

Acne (Acne) е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Тази страница съдържа точна и ясна информация, свързана с причините за възникването на тази дерматоза, клиничните варианти, лечението в острата фаза и на последиците от акнето, както и насоки за правилна грижа за кожата.

Acne
Acne

Причини за поява на акне

Акнето е заболяване на космено-мастните фоликули и една от най-често срещаните дерматози. Възникването и развитието му се дължат на няколко фактора, сред които:

  • Генетична предиспозиция.
  • Повишена секреция на себум.
  • Свръхколонизация на кожата с P. acnes.
  • Нарушена фоликуларна кератинизация.

Съчетанието на повече фактори е причина за по-тежко протичане на заболяването, което често е с епизоди на обостряне и ремисии. Обективно се наблюдават възпалителни изменения в космено-мастните фоликули, които клинично се проявяват с комедони (черни точки), пустули, кисти, нодули, абсцеси и други обривни единици.

Types of acne

Заболяването включва различни по протичане и тежест клинични варианти. Всяко едно от тях може да има вариация в клиничната картина, както и да протича с различна тежест и респективно да изисква различно лечение.

Акне вулгарис (Acne vulgaris) – Представлява най-често срещаният клиничен вариант, Почти всеки един човек се е сблъсквал с някаква форма на акне през живота си. Обикновено симптомите са най-изразителни през пубертета, когато под действие на половите хормони се увеличава и стимулира себумната секреция. В повечето случаи с нормализирането на хормоналните нива и към 18-тата годишнина симптомите изчезват, но при някои хора те персистират и се влошават. Неписано правило е, че колкото по-рано започнат симптомите, толкова по-тежко протича самото заболяване. Научете повече за акне при тийнейджъри.

Акне в зряла възраст (Acne adultorum) – Касае се за случаи на заболяването, което протича след 20 годишна възраст. Пациентите може да са имали оплаквания още през пубертета или първите симптоми да започват именно сега. Тази форма се среща по-често при жените и често настъпва драстично подобрение след бременност. При мъжете протичането обикновено е по-тежко и налага продължително лечение. Научете повече за причините и лечението на акне в зряла възраст.

Хормонално акне (Hormonal Acne) – Хормоналният дисбаланс е кофактор във всички форми на заболяването, но в случаите на хормонално акне той силно доминира. Към тази група се отнасят няколко подварианта, при които се наблюдава бързо и значително подобрение при балансиране на хормоналния статус. Научете повече тук.

Маскне (Maskne, mask acne) – Към тази категория се отнася обострянето на акне в резултат на носене на маска. Дължи се на механично дразнене и запушване на изходните отвърстия на космено-масните фоликули.

Диагностиката

Диагностицирането на заболяването обикновено не представлява трудност. В някои случаи Вашият лекар може да Ви назначи някои допълнителни изследвания, като определени хормони, ниво на чернодробни ензими, липиден профил. Може да се наложат допълнителни консултации с други специалисти като акушер-гинеколози, за да се изключи поликистоза на яйчниците. В диференциална диагноза е необходимо да се изключат розацея, perioral dermatitis и други.

Акне – лечение

Лечението на акне е много специфично в зависимост от вида, клиничната картина, възрастта на пациента и други фактори. Повече информация за терапевтичните опции на това заболяване може да откриете на this page.

FAQ

Какво причинява акне?

Към факторите, които имат отношение към заболяването, се отнасят генетична предиспозиция, повишена себумна секреция, свръхколонизация на кожата с P. acnes, нарушена фоликуларна кератинизация и други.

Как се лекува акне?

Терапията е специфична и зависи от вида, степента на засягане и възрастта на пациента. Необходимо е да направите преглед при дерматолог.

4.7/5 - (3 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT
%d bloggers like this: