Ateroma

бръчки на челото

Запушена мастна жлеза (атером)

Атеромът представлява доброкачествена киста, която се образува в резултат на запушване на изходния канал на мастна жлеза. Среща се по-често при мъжете и особено при хората с мазна и склонна към акне кожа.

Ateroma
Ateroma

Къде се образува?

Атероми се наблюдават най-често в участъците на кожата, които са богати на мастни жлези – т.нар. себорейни зони. В зависимост от това различаваме.

  • атером на главата
  • атером на шията
  • запушена мастна жлеза на гърба
  • запушена мастна жлеза в слабините

Причини за образуване на атероми

Най-честата причина е възпалителен процес в космено-мастния фоликул. Други фактори, които водят до запушване на мастна жлеза са хормонални нарушения, повишаване на количството и сгъстяване себума на жлезите, лоша лична хигиена и други.

Атероми се срещат по-често при мъжете поради по-големите и продуктивни мастни жлези. Локализират се най-често по кожата на главата, зад ухото, врата, гърба, гърдите или слабините. Може да са единични или едновременно да са налице няколко запушени мастни жлези. Наблюдават се като подкожни образувания, най-често с окръглена форма и с размери вариращи от няколко милиметра до 3-4 сантиметра. В центъра им може да се види хлътване, което представлява запушения изходен канал на мастната жлеза. Те са с плътна консистенция, плътни при допир и натиск, подвижни спрямо околните тъкани.

Атером (запушена мастна жлеза) – снимки

Запушена мастна жлеза
Запушена мастна жлеза

Възпалена мастна жлеза

Едно от най-честите усложнения на запушената мастна жлеза е възпалението й. Среща се по-често при атеромите с по-големи размери. Най-честата причина е травма или продължителен натиск. Симптомите на възпален атером са болезненост и зачервяване на околната кожа. При инфектиране може да настъпи перфорация и да изтече гной. В тези случай е уместно изписването на антибиотик преди да се премине към премахване на атерома.

Лечение на атером

Лечението на атероми е оперативно. Важно е да се премахне цялата капсула. за да не се наблюдава рецидив. Кожата се почиства предварително и се поставя локална упойка. След което се прави малък разрез и се премахва атерома заедно с неговата капсула. След това целостта на кожата се възстановява с пластичен шеф, което гарантира отлични естетични резултати. В повечето случаи се използват резорбируеми конци, които не изискват повторно посещение за тяхното премахване. Хистопатологично изследване обикновено не е необходимо.

Премахване на атером – цена

Surgical removal of facial skin formation BGN 250-400
Surgical removal of facial skin formation
/each subsequent lesion/
BGN 200-350
Surgical removal of skin formation from the body BGN 200-300
Surgical removal of skin formation from the body
/each subsequent lesion/
BGN 150-250
Histopathological examination BGN 100
Biopsy with histopathological examination BGN 130

Лечение и премахване на запушена мастна жлеза в София

Възпалените атероми трябва да се лекуват и при подходящи условия да се премахнат хирургично. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за contact page.

4.6/5 - (5 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT
%d bloggers like this: