Lipoma removal

бръчки на челото

Премахването на липоми е една от най-честите хирургични манипулации в дерматологичната практика. Причината за това е високата честота на тези образувания и липсата на ефективност на останалите терапевтични методи.

Премахване на липом с операция
Lipoma removal

What is a lipoma?

Липомът (мастно топче, мастно образувание) е доброкачествен тумор, съставен от зрели мастни клетки. Представлява най-често срещаният мезенхимен тумор. Тези мастни топчета се намират в подкожните тъкани и по-рядко във вътрешните органи. Обект на дерматохирургията са липомите от първата група, към които се отнасят:

  • lipomas of the head
  • lipomas of the neck
  • lipomas of the body

Причини за образуване на мастни топчета

The causes of lipomas are mainly related to genetic predisposition. Their frequency is on average 1: 1000 people. Single lipomas are more common in women and multiple lipomas in men.

Диагностика и лечение

Diagnosing lipomas is not difficult. They are observed as subcutaneous, round, well-limited and mobile to the surrounding tissues formations with soft-elastic consistency. The most correct therapeutic approach is their surgical removal, unlike their treatment with lasers or the decomposition of lipomas with solutions.

Възпален липом

Едно от най-честите усложнения е възпаление на липома. Най-често възниква при травмиране или инфектирането му. Клинично се проявява със зачервяване на кожата, увеличаване размерите на мастното топче, което става болезнено при допир и натиск. С напредването на процеса мастното образувание може да се спука и от него да потече гной. Възпалението на липома изисква включването на широкоспектърни антибиотици и хирургична намеса.

Surgical removal of lipoma
Surgical removal of lipoma

Surgical removal of lipoma

Премахването на липом с операция е най-правилният терапевтичен подход, защото гарантира успешен резултат. Липомите са разположени в собствена мастна капсула, която е необходимо да бъде отстранена по време на операцията, за да се избегне рецидив на състоянието. Кожата на пациента се почиства и се обезболява с локална анестезия, която се въвежда с тънка игла. Това практически е единственият дискомфорт за пациента. След това се прави малък разрез, през който се екстирпират образуванието и неговата капсула. След това полученият отвор се възстановява чрез естетичен шев, който гарантира отличен краен резултат. В зависимост от локализацията на разреза конците се махат между 7 и 15 ден. След това се назначава крем против белези, който се използва за около месец. В почти всички случаи хистопатологично изследване на лезията не е необходимо.

Price for surgical removal of lipoma

Surgical removal of facial skin formation BGN 250-400
Surgical removal of facial skin formation
/each subsequent lesion/
BGN 200-350
Surgical removal of skin formation from the body BGN 200-300
Surgical removal of skin formation from the body
/each subsequent lesion/
BGN 150-250
Histopathological examination BGN 100
Biopsy with histopathological examination BGN 130

Хирург за премахване на липом в гр. София

Липомите по кожата могат да бъдат успешно премахнати хирургично. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за contact page.

Оперативно премахване на липом – мнения

По наследство имам множество липоми по кожата. Прочетох много мнения, че най-добрия избор за лечение е операцията и започнах да премахвам по 2-3 на сесия.

Иван, 43г., гр. София

Имам мастно топче на врата, което бързо увеличи размерите си. Потърсих опции за премахването му и се спрях на хирургията. Процедурата отне 30 минути, а резултатът е много добър.

Васил, 36г., гр. София

FAQ

What is a lipoma?

Липомът е доброкачествено образувание от мастна тъкан, което най-често засяга кожата на главата, врата и тялото.

Може ли липом да изчезне?

При липомите не се наблюдава спонтанна инволюция и не търпят обратно развитие.

Възможно ли е премахването на липом с лазер?

Липомите имат своя собствена капсула, която трябва да бъде изцяло премахната за успешно лечение. Терапията с лазер не може да гарантира цялостното и премахване.

4/5 - (21 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT
%d bloggers like this: