Епидермална киста

бръчки на челото

Какво е епидермална киста?

Епидермалните кисти са доброкачествени образувания, които произхождат от повърхностния слой на кожата. Те са едни от най-често срещаните кисти на кожата, като най-често се дължат на запушване на каналите на космено-мастните фоликули.

Епидермална киста на лицето
Епидермална киста на лицето

Към групата на епидермалните кисти се отнасят няколко доброкачествени формации, като най-често срещаните от тях са:

  • класическа епителна киста
  • фоликуларна киста
  • инфундибуларна киста

Те се срещат като единични и множество образувания. В първия случай обикновено се касае за механично запушване на изходния канал. Множествените кисти най-често са резултат на различни синдроми, при които се наблюдава наследственост.

Епидермалните кисти засягат основно мъжете на средна възраст. Могат да се локализират по кожата на глава, лицето или шията. Срещат се по-висока честота при хора с наднормено тегло и мазна, склонна към акне кожа.

Клинична картина

Епидермалните кисти са локализирани най-често по кожата на глава, лицето, шията или гърба. Започват развитието си като малки, окръглени образования с диаметър от едва няколко милиметра. Кистата има вътрешна стена, която постоянно продуцира съдържимо. Запушеният изходен канал на космено-мастния фоликул пречи на нормалното оттичане на продуцирания секрет. Това води до бавно, но постепенно нарастване размерите на кистата. която може да достигне до няколко сантиметра. Чести усложнения са възпалението и вторичната инфекция, при което се наблюдава зачервяване, подуване и болезненост при допир.

Епидермална киста
Епидермална киста

Отстраняване на епидермална киста

Лечението на епидермалните кисти е оперативно. Това е единственият терапевтичен подход, при който може да се гарантира цялостно отстраняване на тумора заедно с неговата стена, която постоянно образува съдържимо. Ако тя не бъде отстранена напълно е възможна повторната и поява. Хирургичното премахване става с локална упойка. Зоната се обезболява, а кистата се отстранява в здраво, заедно с цялата и капсула. Полученият дефект се възстановява с естетичен шев, като в повечето случаи се използват резорбируеми конци, които не изискват повторна визита за отстраняването им. Обикновено не се налага хистологична верификация на диагнозата.

Цена за премахване на епидермална киста

Оперативно премахване на кожно образувание от лице 250-400 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от лице
/всяка следваща лезия/
200-350 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло 200-300 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло
/всяка следваща лезия/
150-250 лв
Хистопатологично изследване 100 лв
Биопсия с хистопатологично изследване 130 лв

Премахване на епителни кисти в гр. София

Епидермалните кисти трябва да бъдат премахнати хирургично заедно с тяхната капсула. Можете да запишете час за преглед от дерматолог и да планирате час за операция. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

4.1/5 - (10 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: