Херпес симплекс

бръчки на челото

Херпес симплекс (Herpex Simplex) е често срещано вирусно заболяване, което се причинява от групата на HSV (Herpes simplex Viruses). Съществуват два типа вируси – HSV-1 и HSV-2, като тип1 причинява херпес в горната половина на тялото (устните, носа, очите), а тип2 – на гениталиите.

Херпес симплекс
Херпес симплекс

Херпес на устните

Устните са най-често засяганата област от HSV-1. По-рядко може да е локализиран по лигавицата на самата устна кухина, кожата на носа, по клепачите и около очите. Първичното заразяване обикновено е в ранна детска възраст, а източникът на инфекцията са болните и заразоносителите. Веднъж заразен, човек става носител на вируса, а рецидив на заболяването се наблюдава в хода на целия му живот.

Причините за рецидив на херпес симплекс са разнообразни, но физиологично се касае за спад в локалния имунен отговор:

  • Настинки и инфекциозни процеси
  • Температура
  • Продължително излагане на слънчева светлина
  • Стрес
  • Локални травми, като напр. след поставяне на филър в устните.

Херпес при дете

Първичното заразяване с херпес симплекс обикновено става в ранна детска възраст. Източник на заболяването е болният човек и заразоносителят. В повечето случаи симптомите на първичния херпес при децата са дискретни и не изискват лекарска намеса. При около 10% се развива динамична клинична картина, която принуждава родителите спешно да потърсят лекарска помощ. Първите симптоми са отказ на детето да се храни. Следва прогресивно влошаване с температура, отпадналост и формиране на болезнени рани по кожата на лицето и лигавиците на устната кухина. Децата са в увредено общо състояние, с увеличени лимфни възли. Необходима е консултация със специалист, защото оставено без лечение може да прогресира до херпетичен менингоенцефалит, което е потенциално животозастрашаващо състояние.

Рецидивиращ херпес симплекс

Рецидивиращ херпес симплекс се нарича всяка повторна поява на заболяването, която най-често се провокира от различни фактори като спад на имунитета, настинка, температура, стрес и др. При първичната инфекция локализацията е основно в устната кухина, докато при рецидивът се засягат основно устните и околната кожа. Клиничната картина на заболяването най-често се разгръща между 2 и 5 дни от провокиращото събитие. Първите симптоми се описват като сърбеж, парене и лека болезненост. Малко след това се появява типичния обрив – малки мехурчета върху зачервена кожа. В последствие те се пукат и се покриват от жълтеникава коричка. Възстановяването се осъществява за няколко дни, като без провеждане на адекватна терапия съществува риск от образуване на белези.

Херпес симплекс – снимки

Херпес симплекс на устните
Херпес симплекс на устните

Диагностика

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата и характерната клинична картина. Рецидивиращият херпес на устните не представлява проблем. Първичната инфекция при деца понякога може да предизвика диагностични затруднения.

Лечение на херпес симплекс

Лечението на херпес симплекс се определя от тежестта на симптомите, възрастта на пациента и честотата на заболяването. Може да включва локални и системни медикаменти.

Локални антивирусни препарати – Ацикловир крем. Уместно е да се използва при първите симптоми на заболяването, но ефектът му намалява при разгъната клинична картина. Нанася се на тънък филм върху обрива.

Системна терапия – Използват се орални и перорални варианти на Ацикловир, Валацикловир и други. Осигурява бързо насищане на кръвта с противовирусния медикамент и бързо повлияване. Подходящо е в случаите на рецидивиращ херпес симплекс и при тежки форми на заболяването.

Имуностимулатори – Нямат директен лечебен ефект, но могат да ускорят възстановителния процес и да имат профилактичен ефект.

Преглед при дерматолог в гр. София

При чести рецидиви и тежко протичане е необходимо да се обърнете към дерматолог за лечение на херпес симплекс. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция за онлайн прегледи.

Често задавани въпроси

Как да премахнем херпес за 1 ден?

Това е възможно ако предприемете мерки по време на инкубационния период или в началните етапи на заболяването, при първите симптоми на парене и болка. Изисква назначаване на правилна антивирусна терапия.

Кое е най-ефективното лекарство за херпес?

Първи избор за лечение на херпес симплекс са антивирусните медикаменти. Изборът на лекарство, дозата и формата на приложение зависят от възрастта на пациента, тежестта и стадия на заболяването.

4.9/5 - (8 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: