Херпес зостер

бръчки на челото

Херпес зостер (Herpes Zoster) е вирусно заболяване, което се причинява от Varicella zoster virus (VZV). Първият контакт с вируса води до варицела – силно заразно заболяване, характерно основно за децата, което протича с температура и специфичен обрив по тялото. След излекуването от варицела вирусът не изчезва, а остава в латентно състояние в нервните ганглии. Вторичната реактивация на VZV води до развитие на клинична картина със симптоми на херпес зостер.

Херпес зостер (Herpes Zoster)
Херпес зостер (Herpes Zoster)

Причини

След боледуване от варицела не настъпва пълно изчистване от вируса. Той остава “да спи” в нервната система на човека, потиснат от имунната му система. При определени обстоятелства настъпва спад в защитата на организма, което води до реактивация на вируса и развитие на херпес зостер. Причините за това са много разнообразние. Повишен риск от развитие на херпес зостер има при:

  • Възрастни хора, като над 65 годишна възраст честотата рязко нараства
  • При пациенти със злокачествени заболявания
  • При стрес и спад в имунитета

Всички изброени фактори отслабват защитната функция на организма и го правя уязвим.

Симптоми при херпес зостер

Първите симптоми при херпес зостер са субективни и се изразяват в различна по интензитет болезненост, която е локализирана в зоната на засегнатия нерв. Това е честа причина заболяването да бъде диагностицирано грешно или да бъде объркано с дентален проблем, дискова херния и други. Няколко дни след появата на болката се забелязват и симптоми от страна на кожата. Първо се наблюдава зачервяване, върху което се развиват типичните мехурчета. Субективните оплаквания са свързани с болка, сърбеж, понижена или повишена чувствителност в засегнатата област. С времето мехурите се пукат и се покриват с корички. Типичното за кожните симптоми е, че те са стриктно ограничени в определени области, наречени дерматоми – това са участъци, които са инервирани от съответния нерв. Възстановителният период е бавен, често остават белези, а болезненост и свръхчувстителност в областта може да се наблюдава в следващите няколко месеца.

Херпес зостер – снимки

Херпес зостер на тялото
Херпес зостер на тялото

Разгърнатата клинична картина е много типична. Наблюдават се еритемни папули, конфлуиращи в плаки с различна форма и размери. Върху тях се наблюдават везикули с бистро или кървенисто съдържимо, а в по-късен етап жълтеникави и хеморагични крусти.

Херпес зостер на окото

Херпес зостер на окото (Herpes Zoster Ophthalmicus) е клиничен вариант на заболяването, при който обривните елементи ангажират кожата на клепачите и в непосредствена близост до окото. Ангажиран е очният нерв – n. ophthalmicus. Освен типичните за заболяването симптоми, тази локализация се характеризира със силно изразена болезненост. Първите оплаквания могат да имитират епизод на мигрена. С появата на обрива поставянето на диагнозата е лесна. Отокът може да е значителен и да доведе дори до пълно затваряне на окото. Често се съчетава със склерит, конюктивит, увеит. Понякога се налага консултация с офталмолог.

Херпес зостер на окото
Херпес зостер на окото

Диагностика и изследвания

Проблемни за поставяне на диагнозата са първите дни, когато пациентът се оплаква от свръхчувствителност или болка в точно определена зона. Тя може да имитира зъбобол, дископатия, коремна болка и други. Няколко дни след това се появява и характерната кожна симптоматика, което прави поставянето на диагнозата доста по-лесно. В хода на диагностицирането и лечението може да се наложи определяне на ПКК, ДКК, CRP, СУЕ и други показатели, които може да се следят периодично за определяне на динамиката на заболяването.

Лечение на херпес зостер

Лечението на херпес зостер може да се осъществи в амбулаторни или болнични условия в зависимост от състоянието на пациента и тежестта на заболяването. Използват се локални и системни медикаменти.

Противовирусни медикаменти – Те са най-важните медикаменти за лечение на херпес зостер. В България се използват Ацикловир или Валтрекс, чиято дозировка се определя по схема. Трябва да се вземе предвид възрастта на пациента и неговите бъбречна и чернодробна функция.

Обезболяващи – Обикновено типичните обезболяващи медикаменти не са достатъчно ефективно. Причината за това е, че се касае за повлияване на невропатна болка. Те могат да се приемат в продължение на месеци, защото често болката персистира дори след изчезване на кожната симптоматика.

Витамини от група B – Те имат отношение за възстановяването обвивката на нервите и затова се изписват като част от терапията на херпес зостер.

Локални средства – Използват се основно изсушаващи агенти като цинков оксид или цинкова паста. Локалната терапия не е самодостатъчна за успешно лечение и трябва да се използва само като спомагателна.

Преглед от дерматолог в гр. София

Ако се съмнявате, че имате някои от споменатите симптоми е необходимо да запишете час за преглед при дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция и за онлайн преглед.

Прогноза

С навременна и правилна терапия прогнозата на заболяването е отлична. Най-тежкото усложнение е т.нар. постхерпесна невралгия – болка, която може да продължи месеци след изчезването на обривите. Ранното лечение значително намалява периода на възстановяване и риска от развитие на белези и постхерпесна невралгия.

Често задавани въпроси

Кой боледува от herpes zoster?

Повишен риск от заболяване има при възрастни, онкологично болни и пациенти с намален имунитет.

Заразен ли е херпес зостер?

Риск от заразяване има при пациенти, които не са боледували от варицела. Бременните жени е уместно да избягват контакт с болни пациенти.

Как се лекува херпес зостер?

Лечението е комплексно като включва специфична антивирусна терапия и обезболяващи медикаменти по схема.

3.7/5 - (10 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: