Химичен пилинг

бръчки на челото
Химичен пилинг

Химичен пилинг се нарича процедура, при която с помощта на различни киселини се нарушават връзките между клетките, изграждащи повърхностните кожни слоеве, което води до тяхното отпадане и заменяне с нови. Представлява най-популярния от различните видове пилинг, поради своята безопасност и висока ефективност. Прилага се най-често в зоните, изложени на най-интензивно слънчево въздействие – лице, шия, деколте, гърба на ръцете.

Приложение на химическия пилинг

  • премахване на пигментации по кожата
  • изравняване на тена
  • изглаждане на фини бръчки и линии
  • освежаване и регенериране
  • корекция на белези от акне и други
  • намаляване на себумната секреция на кожата
  • временно свиване на порите

Редно е да се отбележи, че в зависимост от търсения резултат се използват различни продукти за химичен пилинг. Отличават се по вида на използваната киселина, нейната концентрация, времето за контакт с повърхността на кожата.

Продукти за химичен пилинг

В съвременната естетична дерматология се използват различни продукти за химичен пилинг. Те са създадени на базата на специфични киселини и основи. Освен по състав, продуктите за химически пилинг се различават и по концентрацията на активното вещество. Въз основа на тези фактори всеки от тях се характеризира със специфична пенетрантност. Според нивото на действие разичаваме:

Повърхностен химически пилинг – пенетрира само епидермиса, може да се използва за различни състояния, включващи акне, мелазма, фотоувреда.
Среден химически пилинг – достига до папиларна дерма (горният слой на дермата) и е ефективен при дисхромия, соларни кератози, белези от акне, фини бръчици, вследствие на фотоувреда.
Дълбок химически пилинг – пенетрира в ретикуларна дерма (дълбокият слой на дермата), като е приложим при тежка фотоувреда, дълбоки бръчки и белези. Използваният агент обикновено е фенол във висока концентрация. Изисква болничен престой. Този вид пилинг е най-ефективен, но е свързан с най-висок риск от нежелани реакции и в някои страни дори е забранен.

Химичен пилинг за лице Easy TCA Pain Control

Easy TCA Pain Control е нашият избор за химичен пилинг за лице, поради своята ефективност и висок профил на безопасност, които му определят място в златната среда. Той е съставен основно на базата на трихлорооцетна киселина. В зависимост от използваната концентрация той спада към групата на средните и умерено дълбоките пилинги.

Дълбочина на химичните пилинги
Пилинг Easy TCA Pain Control – ниво на действие

Механизмът на действие е чрез контролирана увреда на връзките между клетките. Тези връзки се осъществяват на ниво епидермис, дермоепидермалната граница и структури в дермата. Тази травма води до излющване на засегнатите структури, стимулиране продукцията на нови клетки и до равномерна дистрибуция на меланин в кожата. Освен по кожата на лицето, други често третирани зони са шията, деколтето и гърба на ръцете.

Easy TCA Pain Control
Химичен пилинг Easy TCA Pain Control

Как протича прилагането на химически пилинг с трихлорооцетна киселина

Основната активна съставка на Easy TCA Pain Control е трихлорооцетна киселина, чиято концентрация може да се дозира според нуждите. Други химичени агенти, които се съдържат в малък процент са още няколко органични киселини и фенол.

Кожата се почиства с мицеларна вода и гримът се отстранява. В зависимост от нуждите се определя концентрацията на трихлорооцетна киселина. Самият агент се нанася върху кожата с въртеливи движения. Може да се прилага върху всички фотоекспонирани зони – лицето, шията, деколтето и гърба на ръцете. Благодарение на патентованата си формула процедурата е съвсем поносима. Според нуждите може да се наложи нанасянето на един или повече слоя от химичния агент. Усещанията варират от никакви до леко парене и дискомфорт. Киселината се оставя да действа докато кожата не побелее. След това се нанася специален крем, който неутрализира пилинга и слънцезащита. Процедурата отнема около 15-20 минути.

След химичен пилинг

Непосредствено след химичен пилинг кожата е зачервена. На места може да има бял отенък, който илюстрира дълбочината на проникването и е белег за добре свършена работа. Ще усещате кожата си суха и опъната. Беленето започва 2-3 дни след самата процедура, като в първите 1-2 дни е най-интензивно. Това прави срядата най-подходящия ден за пилинг, защото позволява уикенда да сте си вкъщи. Усещането за опъване може да бъде контролирано с редовно нанасяне на хидратиращ крем. Не забравяйте за използвате слънцезащита с висок протективен фактор и да се пазите от слънце през следващите 2 седмици.

Възстановяване след химически пилинг

Грижата за кожата след химичен пилинг е необходимост за постигане на добри естетични резултати. За период от около 2-3 седмици е есенциално използването на слънцезащитен крем с фактор 50, който се нанася 2-3 пъти дневно. Тези кремове могат да са тонирани с някакъв цвят, за да маскират началното зачервяване. В първите няколко дни е препоръчителното използването на хидратиращ или епителизиращ крем. Той облекчава симптомите на опъване и ускорява възстановяването. Някои колеги препоръчват мазане със слаб кортикостероид за кратък период от време, стъпка, която ние намираме за излишна.

Химичен пилинг – преди и след

Химичен пилинг - снимки преди и след
Химичен пилинг – преди и след
Химичен пилинг - снимки преди и след
Химичен пилинг – преди и след

Химичен пилинг – мнения от пациенти

Като по-млада посещавах редовно солариум, което доведе до поява на много пигментации по лицето и деколтето ми. Опитвах различни кремове, но те бяха със задоволителен ефект. Опитвала съм и различни пилинги, но най-доволна останах от Easy TCA Pain Control. Избледняване и изчезване на пигментациите се видя още след първата процедура.

Милена, 34г., гр. София

Имам кожа, склонна към акне, което успявам да овладея с козметика. С постоянното носене на маски и през есента и зимата състоянието на кожата ми се влошава. Тя става по-мазна и се образуват пъпки. Чрез пилинг успявам временно да свия порите си и да намаля мастната секреция. Използвам всяка есен и зима да направя 1-2 процедури.

Вероника, 27г., гр. София

Химичен пилинг – цени

При нас цената за химичен пилинг Easy TCA Pain Control е 100лв. За актуални цени на предлаганите услуги може да разгледате нашия ценоразпис.

Често задавани въпроси

През колко време се прави химичен пилинг?

Оптималното време между 2 процедури е около 3-4 седмици.

Каква е цената на химичен пилинг с трихлорооцетна киселина?

В нашата клиника цената за процедура с трихлорооцетен химически пилинг Easy TCA Pain Control е 100 лв.

5/5 - (8 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: