Кондиломи

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Кондиломи (Condylomata Acuminata) се наричат гениталните брадавици, които са причинени от човешки папилома вирус (HPV). Отнасят се към групата на сексуално предаваните инфекции, засягайки двата пола. Предпоставки за заразяване са небезопасен полов контакт и многобройни сексуални партньори.

Кондиломи
Кондиломи

Видове кондиломи

Гениталните брадавици са често срещан проблем, засягащ пациенти в активна възраст. Те могат да изглеждат много разнообразно в зависимост от тяхната бройка, форма, размери, цвят и други.

Съществуват няколко различни клинични варианта на гениталните брадавици, като при някои от тях поведението е различно.

  • островърхи кондиломи
  • плоски кондиломи
  • Bowenoid papulosis
  • тип Buschke-Lowenstein

Разграничаването на различните видове кондиломи най-често може да стане дори по снимки и налага преглед при дерматолог. Това е важно, защото някои типове са потенциално опасни и може да налагат някои допълнителни лечения.

Генитални кондиломи при мъже

Гениталните кондиломи при мъжете най-често са локализирани в областта на препуциума, окосмената част около члена, перианалната област. По брой може да варират от единични до десетки и дори стотици, с размери от глава на карфица до бобено зърно. Обикновено са с цвета на околната кожа или малко по-тъмни. При вглеждане се вижда, че повърхността им наподобява цветно зеле. Субективните оплаквания са сърбеж и неприятна миризма. При бръснене може да се предизвика тяхното разпространяване в околните области.

Генитални кондиломи при жени

Гениталните кондиломи при жените са локализирани в областта на малките и големите срамни устни, както и перианално. В някои случаи могат да прогресират и да ангажират цервикса и аналната лигавица. Поради относително високата влажност, кондиломите в тази област са по-често меки и мацерирани, често отделящи неприятна миризма. При жените често се налага серотипизиране, защото някои типове кондиломи имат малигнен потенциал и се счита, че могат да бъдат прекурсори за рак на шийката на матката.

Диагностика

Диагнозата се поставя на базата на локализацията и характерната морфология на образуванията. При жените може да се наложи серотипизиране на причинителя, поради асоциацията му с рак на шийката на матката.

Лечение на кондиломи

Лечение на кондиломи
Лечение на кондиломи

Лечението на кондиломи се състои в два аспекта – повишаване на локални и общия имунитет на пациентите от една страна, както и унищожаването на самите генитални брадавици от друга. За да бъде такава терапия успешна е необходимо да бъде редовно проследявана и да достатъчно продължителна.

Имуностимулатори – както при всички вирусни заболявания, така и при гениталните брадавици една от основите на терапията е поддържането на добър локален и общ имунен отговор. За целта се изписват различни по сила имуностимулатори в зависимост от степента на засягане и общото състояние на пациентите. За да бъде ефективна тази терапия трябва да бъде достатъчно продължителна – поне 1-2 месеца.

Крем за кондиломи – за домашно лечение често се изписват различни кремове и разтвори на базата на киселини, които имат деструктивен ефект. Те се нанасят 1 или 2 пъти дневно, само върху самите генитални брадавици, като се пази околната кожа. Те предизвикват контролирано разрушаване на вирусните тъкани. Предимството на този метод е, че може да бъде използван в домашни условия, липсата на болезненост и ниската цена.

Електрокоагулация – представлява деструктивен метод на базата на електрически ток, който е подходящ за премахване на кондиломи на широка основа. Недостатъкът е, че степента на инвазия не може да бъде прецизно контролирана и е възможно образуването на белези.

Лазер – най-доброто решение при множествени вирусни брадавици. Процедурата е бърза, но изисква посещение в специализиран център. Като недостатък може да се отчете високата цена.

Преглед при дерматолог в София

Ако страдате от генитални брадавици е необходимо да запишете час за преглед при дерматолог-венеролог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция за онлайн прегледи.

Профилактика и прогноза

При правилно проведена терапия и редовно проследяване вирусните брадавици представляват лесно решим проблем. Профилактиката се състои в редовни профилактични прегледи и навременно лечение.

Често задавани въпроси

Колко време след заразяване се появяват кондиломи?

Инкубационният период на гениталните брадавици е около 2-4 седмици.

С какво се лекуват кондиломите?

Лечението на генитални брадавици е комплексно и се състои в повишаване на локалния и системния имунен отговор от една страна, както и разрушаването на самите образувания от друга.

4.7/5 - (6 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: