Лечение на косопад

бръчки на челото

Косопад. Алопеция

Лечение на косопад е процес, през който преминават поне 30% от хората по време на своя живот. Косопад или алопеция се нарича всяко едно състояние, което се характеризира с опадане на косата. Той бива физиологичен и патологичен. Физиологичният косопад е ежедневното капене на коса, за което е прието да се говори при загуба на 30-60 косъма дневно. При различни болестни състояния може да настъпи дифузен косопад, при който на дневна база може да настъпи отпадане на дори 300 косъма от скалпа.

Косопад
Косопад

Космите по нашето тяло преминават през сложен цикъл, който може да се обобщи в 3 основни фази. Нарушаването в продължителността на тези фази е основната причина за косопад. Растежът на косъма се влияе от хормони, растежни фактори, лекарства, стрес, фактори на околната среда и др.

Анаген – фаза на растеж с продължителност между 3 и 6 години. През този период се наблюдава интензивно делене на клетките на косметния фоликул, косъма нараства на растеж и дебелина.

Катаген – фаза на регресия, чиято продължителност е 1-2 седмици. Тя е пълна противоположност на анагена. Деленето на клетките спира, косъмът изтънява и отпада.

Телоген – това е период на покой, който най-често предшества нов цикъл на интензивен растеж на косъма.

Витамини за косопад

За нормалния растеж на косъма е изключително важно наличието на всички необходими витамини и минерали. Те се набавят и усвояват най-добре чрез естественото хранене, но също така могат да бъдат приемани под формата на различни хранителни добавки. От всички витамини за коса най-голямо значение имат витамини А, група В, Е и F. Те стимулират обмяната на веществата, увеличават здравината и устойчивостта на косъма, участват в регулирането на функцията на мастните жлези. Към най-важните минерали за коса се отнасят Цинк, Желязо и Селен, които имат укрепващо косъма действие и служат като естествени антиоксиданти.

Причини за косопад

Причините за косопада може да бъдат много и разнообразни – хормонални нарушения, прием на медикаменти, инфекции, небалансирано хранене, стрес и други. Сега ще Ви представим най-честите заболявания, които се характеризират с дифузен косопад.

Андрогенна алопеция при мъже – най-честото заболяване, засягащо скалпа, като засяга до 50% от мъжете. Дължи се на 2 основни фактора – генетично предразположение и андрогени. Опадането на косата започва около 30-тата годишнина, като засяга теменната област. Космите в областта на тила не са засегнати.

Андрогенна алопеция при жени – дължи се на същите фактори, както при мъжете – наследственост и действие на андрогените. Засяга около 10% от жените, като се проявява най-често след менопауза. Проявява се с изтъняване на косъма и отпадането му, като засяга теменната област.

Телогенен ефлувиум – среща се по-често при жени и една от най-честите причини за лечение на косопад. Дължи се на скъсяване на фазата на анаген за сметка на телоген. Характеризира се с увеличено отпадане на косми от скалпа на дневна база. Тук се отнасят косопадът след бременност и менопауза. Заболяването често е самоограничаващо се и напълно обратимо, като след откриване и отстраняване на причината настъпва плавно възстановяване на косата.

Косопад след Ковид – до 30% от жените, прекарали инфекция с Ковид-19, се нуждаят от лечение на косопад. Този тип алопеция е временна и напълно обратима. С правилна терапия настъпва бързо поникване на нова коса.

Косопад, причинен от инфекция на скалпа – Най-често се касае за гъбична, а по-рядко за бактериална инфекция. Прави се посявка за откриване на причинителя и се назначава специфично лечение.

Лечение на косопад
Лечение на косопад

Диагностика

За изясняване причините на косопада има значение анамнезата и някои допълнителни изследвания. От анамнезата значение имат началото на косопада, неговата интензивност, дали се наблюдава сезонност и други. Изследва се структурата на косъма – неговата дебелина, дали отпада целия или се пречупва в своята основа. За тази цел се използва дерматоскоп. От лабораторните изследвания най-често се налага изследване концентрацията на различни витамини и минерали, както и ниво на някои хормони. Понякога ограничен косопад може да се дължи на локализиран инфекциозен процес, което панорамна снимка на зъби или консултация за с УНГ за изключване на хронична инфекция.

Лечение на косопад

Лечението на косопада е дълъг процес, който изисква правилна диагностика и търпение. За щастие в много редки случаи загубата на коса е необратим процес. При правилна и навременна терапия настъпва спиране на косопада и бавно възстановяване на косата. Видими резултати са налице след около два месеца. Лечението често е комплексно и включва комбиниране на 2 и повече метода.

Минерали и витамини за косопад – представляват капсули, съдържащи есенциалните нутриенти за растежа на косъма. Не са заместител на разнообразното и пълноценното хранене, а добавка към него. В зависимост от вида им се приемат между 1 и 3 пъти дневно за срок от няколко месеца.

Ампули за коса – използват се външно, за втриване или под формата на маска. Заздравяват и укрепват косъма. Прилагането им е добре да се комбинира с лек масаж, защото това стимулира кръвотока и увеличава абсорбцията им.

Мезотерапия за коса – представлява процедура, при която с помощта на фина игла се осъществяват множество убождания на скалпа и се инжектират минерали и витамини за косопад, които се усвояват в много висок процент. Прилагат се няколко процедури през интервал от 2-3 седмици. Прочетете повече за мезотерапия за коса.

Грижи за косата – дърпането, сплитане, връзването на опашка и пр. оказват механично въздействие, което може да доведе до допълнитени загуби.

Лечение на косопад при дерматолог в гр. София

Алопецията е проблем, който изисква терапия от специалист дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Лечение на косопад – мнения

След като преболедувах от Ковид започна дифузен косопад. Прочетох доста мнения в интернет и записах час за преглед рпи дерматолог. Комбинацията от капсули и мезотерапия доведе до бързо възстановяване на косата.

Цвети, 46г., гр. София

Отдавна имам проблеми с опадане на косата. Пробвах какво ли не, но най-добри резултати и сгъстяване на косата имам след приемане на изписаните добавки. Благодаря.

Деница, 36г., гр. София

Често задавани въпроси

На какъв лекар се ходи при косопад?

Науката, която изследва строежа и заболяванията на косъма се нарича трихология и е дял от дерматологията. Затова е най-уместно при проблеми с косата да посетите дерматолог. По негова преценка той може да назначи консултация с друг специалист.

Какви изследвания се правят при косопад?

В хода на диагностицирането на различните видове алопеция се прави подробна анамнеза, както и може да се назначат определени изследвания по преценка на Вашия лекар. Такива са пълна кръвна картина, серумно ниво на някои витамини и минерали, изследване на някои хормони, панорамна снимка на зъбите и др.

Какви са причините за косопад?

Причините може да са много разнообразни – сезонни, стрес, инфекция, хранителни и хормонални нарушения, косопад след бременност и по време на менопауза.

4.5/5 - (12 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: