Лечение на розацея

бръчки на челото

Розацеята (Rosacea) е заболяване, чиито начални симптоми обикновено започват след 30 годишна възраст. Честотата сред жените е по-висока, но мъжете симптомите при мъжете са по-тежки и по-трудно се повлияват на лечение. Заболяването се характеризира с няколко стадия, за всеки от които е характерно различно лечение на розацея.

Розацея
Розацея

Причини за розацея

При розацеята има изявена наследственост. Заболяването се характеризира с нарушена регулация на кръвотока към кожата на лицето. При болните от розацея се открива повишена популация на Demodex folliculorum. Съществуват и други външни фактори, които могат да влошат Вашето състояние или да компрометират провеждано лечение на розацея. Такива са:

  • Всички загряващи процедури, като топли душове, сауни, парни бани и други
  • Консумацията на пикантни храни
  • Приемът на алкохол и в частност червено вино

Изброените водят до разширяване на кръвоносните съдове и кръвен застой, което е в основата на патогенетичния механизъм на заболяването.

Розацея – снимки

Симптомите при розацея най-често започват към 30-тата годишнина от живота. Характерното е, че ангажират лицето и по-конкретно централната му част. Началните белези са продължително зачервяване на кожата, особено в зоната на носа и бузите. Това често се неглижира от пациентите, като не се предприемат превантивни мерки или начално лечение на розацея. Оставено без терапия заболяването може да прогресира, като минава през различни стадии.

Лечение на розацея
Лечение на розацея

Стадий 0 – Transitory Erythema – Начален стадий на заболяването. Характеризира се с преходно зачервяване кожата на лицето. Симптомите не са постоянни, а се провокират при определени условия – стрес, топлинни процедури, консумация на алкохол и пикантни храни. След преустановяване на провокиращият фактор зачервяването изчезва.

Стадий 1 – Rosacea Erythematosa – Отново се характеризира с типичното зачервяване на кожата на лицето. За разлика от предния стадий, зачервяването е постоянно, под действие на споменатите фактори става по-интензивно, а при преустановяването им може да отслабне, но никога не изчезва. Наблюдават се и малки, нишковидни капиляри, особено в областта на бузите и скулите.

Стадий 2 – Rosacea papulopustulosa – Към клиничната картина на стадий 1 се добавят още обрив по лицето (под формата на папули и пустули), както и оток. Пациентите субективно се оплакват от чувство на “опънатост”.

Стадий 3 – Rosacea Conglobata – Рядка, тежка форма на розацея, по-често срещана при мъже. Клиничната картина наподобява конглобатно акне. Образуват се възпалени кисти и възли, които заздравяват, оставяйки белези.

Диагностика

Диагнозата се поставя на базата на характерната клинична картина. Хистологично изследване рядко е наложително. Женският пол, фамилността, засилване на симптомите след провокация говорят в ползва на розацея. В диференциално диагностичен план трябва да се изключат конглобатно акне, стероидно акне и периорален дерматит.

Кремове за розацея

При хората с чувствителна и склонна към розацея кожа, както и в началните стадии на заболяването, е достатъчно да се избягват провокиращите фактори и да се използва подходяща козметика. Тя включва мицеларна вода и тоник за чувствителна кожа, подходящ хидратиращ крем, слънцезащита с висок фактор. В началните стадии се използват някои кремове за розацея – Метронидазол крем, Еритромицин крем или гел. Те имат противовъзпалителен ефект и намаляват популацията на Demodex folliculorum.

Лечение на розацея с антибиотици

Антибиотици за розацея се използват при стадий 2 и 3 на заболяването. Най-често се използват системните им форми от групите на тетрациклините и макролидите. Терапията продължава няколко седмици. Най-често се прилагат в субтерапевтични дози.

Лечение на розацея с ретиноиди

При тежките форми на заболяването може да се направи курс със системни ретионоиди като Роакутан. Продължителността на лечението е 1-3 месеца. Противопоказания са бременност и кърмене.

Лечение на розацея с лазер

Лазер терапията е показана в началните етапи на заболяването. С подходяща апаратура може да се отстранят дифузното зачервяване по кожата на лицето, както и малките, нишковидни капиляри.

Лечение на розацея при дерматолог в гр. София

Ако имате чувствителна кожа или зачервяване на лицето, което се провокира от стрес, топлинни процедури или червено вино , е необходимо да запишете час за преглед при дерматолог, защото това може да са начални симптоми на розацея. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Често задавани въпроси

От какво се получава розацея?

Розацеята е често срещано заболяване, което се характеризира с изразена наследственост и нарушена регулация на кръвоснабдяването на кожата на лицето.

Каква диета се спазва при розацея?

Необходимо е да се избягват храни и напитки, които водят до разширяване на кръвоносните съдове и зачервяване на лицето. Такива са пикантни храни и алкохол, особено червено вино.

Кое е най-ефективното лечение на розацея?

Изборът на лечение зависи от стадия на заболяването. То може да се състои единствено от подходяща козметика и кремове в началните стадии или системни антибиотици и ретиноиди при тежки форми.

5/5 - (3 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: