Лечение на розов лишей

бръчки на челото

Розовият лишей (питириазис розеа, pityriasis rosea) представлява често срещано състояние, което засяга предимно деца и подрастващи. То се характеризира с определена цикличност и се наблюдава основно през студените месеци. Според социологически данни от 2020г., една от най-честите причини за посещение на дерматолог е по повод лечение на розов лишей.

Розов лишей
Розов лишей

Причини за появата на розов лишей

Предполага се, че розовият лишей (питириазис розеа) представлява късна реакция към вирусен антиген. В тази насока говори това, че тази дерматоза най-често се наблюдава след вирусно заболяване. Към най-честите вирусни причинители се отнасят:

  • Сезонни вирусни заболявания
  • Човешки херпес вирус 7 (HHV7)
  • Вирусът на Ебщайн-Бар (EBV)
  • Други вируси

В подкрепа на тази теза е и изявената сезонност на заболяването. Есенно-зимният период е времето, в което човек влиза в контакт с най-много и разнообразни вирусни антигени.

Лечение на розов лишей при дете

Както беше обсъдено по-рано, от питириазис розеа боледуват по-често деца и подрастващи. Вероятната причина за това е по-реактивната имунна система. За сметка на това заболяването протича по-леко и лечение на розов лишей при деца често не се налага. Въпреки това е уместно диагнозата да бъде потвърдена от дерматолог, поради широкия спектър от възможни диференциални диагнози.

Розов лишей – снимки

Лечение на розов лишей
Лечение на розов лишей

Симптомите при розов лишей са много отличителни. Започва с възникването на една единствена плака, наречена майчина. Тя е с по-големи размери и най-често е локализирана по кожата на гърдите, корема или гърба. Размерите и могат да достигнат до няколко сантиметра в диаметър. Майчината плака първоначално е с червен цвят, който изсветлява до розов, а по повърхността и се наблюдават фини люспички с белезникав цвят. След няколко дни се появяват множество нови плаки, приличащи на майчината, но с по-малки размери. Те се разпространяват най-често по кожата на тялото, а по-рядко ангажират крайниците и лицето. Плаките може да са безсимптомни или сърбящи.

Диагностика

Диагнозата се поставя на базата на анамнеза за прекарано наскоро вирусно заболяване и наличието на типичен обрив по кожата. Обикновено не се налага допълнително изследване. Заболяването налага разграничаване от вторичен сифилис, гъбички по тялото, както и обрив в резултат от лекарствена алергия.

Лечение на розов лишей

Лечение на питириазис розеа се налага при ангажиране на по-големи части от кожата на тялото и най-често е симптоматично. Пациентите трябва да знаят, че заболяването е безобидно и е самоограничаващо се. Все пак с подходящо лекарство за розов лишей може да се ускори процеса на възстановяване и да се облекчат симптомите на сърбеж.

Крем за лечение на розов лишей – изборът зависи от наличието на сърбеж и площта, която плаките ангажират. Може да се изпише лек лосион с ниска концентрация на кортикостероид или обикновен емолиент за хидратация на тялото.

Антихистамини – системните антихистамини се използват за облекчаване симптомите на сърбеж.

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако симптомите продължават повече от 2 седмици е необходимо да се консултирате с дерматолог за назначаване на подходящо лечение на розов лишей. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция и за онлайн прегледи.

3.8/5 - (13 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: