Маскне

бръчки на челото

Маскне или акне от маска е едно от новите кожни заболявания, което доби широка популярност след пандемията от Ковид-19. В тесния смисъл се касае за новопоявило се или обостряне на акне, непосредствено свързано с продължителното носене на маска.

Маскне
Маскне

Каква е причината за поява на маскне?

Един от механизмите за възникване на акне е механичното запушване на изходните отвърстия на космено-мастните фоликули. Това води до образуване на комедони и пустули, които са част от типичната клинична картина. При маскнето причината за запушването е продължителното носене на маска.

Заболяването се характеризира с някои особености:

  • Засяга хора от двата пола и от всички възрасти.
  • Обривът ангажира кожата около устата.
  • Заболяването възниква след продължително носене на маска и при премахването й настъпва подобрение в рамките на няколко дни.

За окончателно поставяне на диагнозата е необходимо провеждането на преглед със специалист дерматолог.

Диагностика

За поставянето на диагнозата обикновено не се налагат допълнителни изследвания. Наличието на обрив около устата и брадичката, както и анамнеза за акне в миналото говорят в посока на маскне. В диференциална диагноза най-често е необходимо да се изключи периорален дерматит.

Маскне – снимки

Лечение на маскне
Лечение на маскне

Обривът ангажира най-често кожата около устата. Наблюдават се папули и пустули с различен диаметър, които могат да разположени поединично или сгрупирани.

Маскне – лечение

За разлика от другите типове акне, лечението на маскне се свежда до локална терапия и включва няколко стъпки. На първо място се старайте да избягвате носенето на маска, когато е възможно. Почиствайте кожата си с измивен гел вечер преди лягане. Използвайте хидратиращи кремове за мазна кожа. Рядко е необходимо включването на медикаменти.

При правилно проведено лечение подобрението настъпва след няколко дни.

Дерматолог за лечение на акне от маска в гр. София

Ако се оплаквате от обрив по кожата около устата е необходимо да запишете час за преглед при дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

5/5 - (1 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: