Молуски

Dr. Stavrov Aesthetics
Dr. Stavrov Aesthetics

Молуски или Molluscum Contagiosum е често срещано вирусно заболяване, което може да ангажира всички възрастови групи. Най-често се наблюдава при деца между 3 и 10 години, като причината за разпространяването е близък контакт в детски градини и училища. При възрастни се предава обикновено в резултат на сексуален контакт. Множествените молуски при деца се наблюдават при атопици, докато при възрастните е белег на нисък имунен статус и е необходимо да се изключи HIV.

Молуски
Молуски

Причина

Заболяването се причинява от molluscum contagiosum virus, който се настанява в повърхностния слой на кожата. Инкубационният период е между 2 и 7 седмици, като в редки случаи може да продължи и месеци.

Вирусът се предава при директен контакт, което е причина за обособяване на следните рискови групи:

  • Деца в предучилищна възраст
  • Сексуално активни пациенти
  • Хора, практикуващи контактни спортове – напр. борба
  • Имуносупресирани пациенти

Молуски – снимки

Молуските представляват малки, окръглени пъпки с диаметър от няколко милиметра до сантиметър. Цветът им е розов или белезникав, а в средата се наблюдава малко хлътване. Може да са поединично или на групи от няколко. Типичните локализации са в областта на подмишниците, корема и слабините, но могат да ангажират и други участъци. Може да се предава от една част на тялото на друга чрез одраскване и бръснене.

При деца с атопичен дерматит или при имуносупресирани възрастни се наблюдават множество образувания (дори над 100), ангажиращи лицето, шията и цялото тяло. В тези случаи не е възможно домашно лечение на молуски, а се налага системна терапия и евентуално хоспитализация.

Домашно лечение на молуски
Домашно лечение на молуски

Лечение на молуски

Вирусът се локализира в най-повърхностният слой на кожата, което прави възможно успешното домашно лечение на молуски. За целта се изписват кремове и гелове с деструктивен ефект, които се нанасят по схема. Използването им не е болезнено и в рамките на дни води до премахване на молуските.

При множествени лезии е уместно назначението на имуностимулираща терапия. В такива случай домашното лечение най-често не дава резултат и е необходимо посещение в специализиран център за отстраняването на образуванията с подходяща апаратура. Най-съвременният метод е с аблативен СО2 лазер.

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако Вие или Вашето дете страдате от заразни молуски е необходимо да направите консултация с дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт. Предлагаме опция за онлайн прегледи.

Често задавани въпроси

Заразни ли са молуските?

Да. Могат да се предадат при телесен контакт и по-рядко при използване на общи кърпи, бельо и др.

Съществува ли домашно лечение на молуски?

Домашното лечение на молуски се препоръчва при деца, за да се избегне стресът от манипулацията в лекарски кабинет. За целта се изписват специални кремове или гелове, които се нанасят по схема.

5/5 - (5 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: