Периорален дерматит

бръчки на челото

Периорален дерматит е хронична екзема на лицето, която засяга кожата около устните. Заболяването може да наподобява акне и розацея. Най-често боледуват деца и млади жени. С настъпване на пандемията от Ковид-19 и продължителното носене на защитни маски, честотата на периоралния дерматит значително нарастна.

Периорален дерматит
Периорален дерматит

Причини за поява на периорален дерматит

Механизмът на възникване на тази дерматоза не е напълно изяснен, но е ясно, че се касае за нарушение в бариерната функция на кожата. Това може да се дължи на различни фактори:

  • Продължителна употреба с кортикостероиди под формата на крем.
  • Използване на козметика с неподходяща текстура, като това най-често са унгвенти на базата на парафин или вазелин.
  • Продължително излагане на вредни фактори на околната среда като ултравиолетова светлина и вятър.
  • Слюнка – продължителното и въздействие върху кожата има иритативен ефект.
  • Продължително носене на предпазна маска.

Всички изброени фактори отслабват защитната функция на кожата и я правят уязвима. В последствие може да се насложи и вторична бактериална инфекция на мястото.

Периорален дерматит при бебе

Малките деца и бебета са особено уязвими и предразположени за развитието на периорален дерматит. Основният провокиращ фактор е слюнката. В състава на слюнката влизат различни ензими, които имат отношение към началното разграждане на храната. Попаднали върху кожата обаче те имат иритативно действие и нарушават кожната бариера. Същото важи и за хора с неправилна захапва, при която горната и долната зъбни редици не пасват идеално, което е причина за изтичане на слюнка, най-често в областта на устните ъгли.

Периорален дерматит – снимки

Лечение на периорален дерматит
Лечение на периорален дерматит

Симптомите при периорален дерматит са много типични. Най-често е засегната кожата около устата, от носа до върха на брадичката. В по-тежките случаи може да ангажира средната част на лицето и бузите. Кожата е суха и зачервена, покрита с белезникави люспи. При наслагване на бактериална инфекция се наблюдава наслояване на жълтеникави корички.

Диагностика

За поставянето на диагнозата обикновено не се налагат допълнителни изследвания. Наличието на обрив около устата и брадичката са достатъчно показателни. Анамнезата и клиничната картина най-често са достатъчни. В диференциална диагноза се обсъждат също акне, розацея, ангуларен хейлит и др.

Периорален дерматит – лечение

Съществуват различни мнения за най-правилното лечение на периорален дерматит. Според нас най-правилната терапия е щадящата. Първата стъпка е да се установят провокиращите фактори и да се предотврати тяхното вредно въздействие. Това включва ревизия на използваната козметика, пазене от слънце и вятър, почистване на слюнката, корекция на захапката (ако се налага). След това е необходимо възстановяване на кожната бариера. Най-често се използват епителизиращи кремове и емолиенти. Изборът на правилна лекарствена форма е от ключово значение. При наличие на вторична инфекция е уместно включването на антибиотик. Най-често изолираният микроб е S. aureus и S. epidermidis.

Крем за периорален дерматит – подходящи са всички медицински епителизиращи медикаменти, както и други кремове на цинкова основа. Те трябва да се използват достатъчно дълго, за да се възстанови напълно бариерната функция на кожата.

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако имате обрив около устата и брадичката или други симптоми на периорална екзема е необходимо да се консултирате с дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Прогноза и превенция

Прогнозата на заболяването е отлична и при правилна терапия настъпва подобрение в рамките на няколко дни. От ключово значение е превенция, която се състои в избягване на провокиращите фактори, когато това е възможно.

4.6/5 - (17 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: