Премахване на бенки

бръчки на челото

Премахването на бенки може да се осъществи по различни начини в зависимост от вида, размера и локацията на самите невуси. Правилната диагностика на тези образувания е от ключово значение за изборът на терапевтичен метод. Прегледът на бенките се осъществява със специален уред, наречен дерматоскоп, и се осъществява от дерматолог.

Бенки (невуси)
Бенки (невуси)

Какво е бенка?

Бенките (наричани още невуси) са вродени или придобити, най-често пигментирани образувания по кожата. Те могат да бъдат плоски или надигнати, цветът им варира от светло кафяв до черен, някои от тях могат да съдържат косми. Основната част от тях са доброкачествени и се премахват единствено от естетични съобразения. Някои видове бенки имат малигнен потенциал, което изисква да се наблюдават и при необходимост да се премахнат хирургично, поради риск от превръщането им в злокачествени образувания.

Причини за образуване на невуси

Голяма част от невусите са налице от момента на раждане. С времето те могат да увеличат размера си, като това става най-често през пубертета или по време на бременност. Обикновено около 50-тата годишнина на човека те започват да регресират и изчезват. Внезапна поява на бенки може да се наблюдава под действието на хормони, в резултат продължително излагане на слънце и изгаряне.

Видове бенки

Диагностиката на различните видове бенки се осъществява от дерматолог с помощта на специален уред, наречен дерматоскоп. Бенките условно могат да се разделят на доброкачествени, невуси за проследяване и злокачествени. Тези от първата група не изискват лечение и могат да бъдат премахнати по естетични причини. Бенките, оставени за проследяване, следва да се наблюдават от дерматолог 1 или 2 пъти годишно, като се отчитат промените в тяхната форма, размер, пигментация. Невусите, които погледнати през дерматоскоп наподобяват злокачествени образувания, е най-добре да бъдат отстранени хирургично и да се подложат на хистологично изследване.

Меланоцитен невус – това са доброкачествени образувания, които могат да бъдат плоски или надигнати, вродени или придобити. Цветът им варира от бледо розов до тъмно кафяв. Меланоцитните невуси, които имат белези на дисплазия, остават за активно наблюдение или се отстраняват оперативно и се подлагат на хистологично изследване.

Хемангиоми (червени бенки) – представляват доброкачествени образувания от съдов произход, които са плоски или надигнати, оцветени в червено. При натиск се обезцветяват, а при разраняване имат склонност да кървят обилно. Могат да се премахнат оперативно или с лазер.

Диспластични невуси – представляват бенки, които дерматоскопски показват признаци на атипизъм и имат някакъв малигнен потенциал. Те могат да останат за активно наблюдение, като се проследяват на 6 месеца. Най-добрият вариант е да бъдат премахнати с операция и да се изследват хистологично.

Дерматоскопия на кожата

Това е процедура, при която се осъществява преглед на наличните бенки със специален уред, наречен дерматоскоп. Световната здравна организация препоръчва веднъж годишно преглед на наличните бенки, а при хората от рисковите групи – на всеки 6 месеца. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics провеждаме преглед на бенки и дерматоскопия.

Премахване на бенки
Премахване на бенки

Хирургично премахване на бенки

Хирургично премахване на бенки се налага за невусите, при които след преглед с дерматоскоп имаме съмнения за някакъв злокачествен потенциал. Оперативното им отстраняване позволява изрязването им в здрава тъкан и хистологично изследване на материала, което категорично да потвърди или отхвърли диагнозата. Манипулацията се провежда с локална упойка. Кожата се почиства и бенката се отстранява. След това полученият дефект се възстановява чрез естетичен шеф, който гарантира отличен краен резултат. В повечето случаи се използват интрадермални конци, които не изискват махане, а се резорбират сами. Възстановяването отнема няколко дни. Необходимо е да мажете участъка с крем против белези и слънцезащита в следващия месец.

Премахване на бенки – цена

Оперативно премахване на кожно образувание от лице 250-400 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от лице
/всяка следваща лезия/
200-350 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло 200-300 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло
/всяка следваща лезия/
150-250 лв
Хистопатологично изследване 100 лв
Биопсия с хистопатологично изследване 130 лв

Хирург за премахване на бенки в София

В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме прегледи, проследяване, биопсия и премахване на бенки. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Премахване на бенки – мнения

Имам много бенки по тялото от малък. Веднъж годината търся мнение от дерматолог за тяхното състояние. Така спя по-спокойно.

Христо, 49г., гр. София

Всяка година след като се върна от море посещавам дерматолог, за да си направя годишен преглед на бенките. Моето мнение е, че профилактиката е най-доброто лечение.

Богдана, 59г., гр. София

Често задавани въпроси

Кои бенки са опасни?

Опасни бенки са тези, които имат дерматоскопски белези на атипизъм. За откриването им е необходимо да направите преглед при дерматолог.

Как се махат бенки?

Изборът на лечение зависи от вида на бенката. Доброкачествените невуси, когато е възможно, могат да бъдат премахнати с операция или с лазер. За бенките с белези на злокачественост е най-добре да се отстранят хирургично, за да може да се изследват хистологично.

Колко струва премахване на бенка?

Цената зависи от много фактори – начина на отстраняването й, големината, локализацията. Необходимо е да се направи преглед при дерматолог.

4.7/5 - (11 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: