Премахване на липом

бръчки на челото
Премахване на липом с операция

Какво е липом?

Липомите са доброкачествени тумори, съставени от зрели мастни клетки. Те са най-често срещаният мезенхимен тумор. Липомите се намират в подкожните тъкани и по-рядко във вътрешните органи. Обект на дерматохирургията са липомите от първата група, към които се отнасят:

  • липом на главата
  • липом на врата
  • липом на тялото

Причини за поява на липоми

Причините за появата на липоми са основно свързани с генетично предразположение. Тяхната честота е средно 1:1000 човека. Единичните липоми са по-чести при жените, а множествените – при мъжете.

Лечение на липоми по кожата

Диагностицирането на липомите не представлява трудност. Те се наблюдават като подкожни, окръглени, добре ограничени и подвижни спрямо околните тъкани образувания с меко-еластична консистенция. Най-правилният терапевтичен подход е оперативното им отстраняване, за разлика от лечението им с лазери или разграждането на липоми с разтвори.

Оперативно премахване на липом

Отстраняването на липом с операция е най-правилният терапевтичен подход, защото гарантира успешен резултат. Липомите са разположени в собствена мастна капсула, която е необходимо да бъде отстранена по време на операцията, за да се избегне рецидив на състоянието. Кожата на пациента се почиства и се обезболява с локална анестезия, която се въвежда с тънка игла. Това практически е единственият дискомфорт за пациента. След това се прави малък разрез, през който се екстирпират образуванието и неговата капсула. След това полученият отвор се възстановява чрез естетичен шев, който гарантира отличен краен резултат. В зависимост от локализацията на разреза конците се махат между 7 и 15 ден. След това се назначава крем против белези, който се използва за около месец. В почти всички случаи хистопатологично изследване на лезията не е необходимо.

Цена за оперативно премахване на липом

Оперативно премахване на кожно образувание от лице 250 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от лице
/всяка следваща лезия/
200 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло 200 лв
Оперативно премахване на кожно образувание от тяло
/всяка следваща лезия/
150 лв
Хистопатологично изследване 100 лв
Биопсия с хистопатологично изследване 130 лв

Свързани статии

Оценете страницата
%d bloggers like this: