Разноцветен лишей

бръчки на челото

Разноцветен лишей. Лечение на pityriasis versicolor.

Разноцветният лишей представлява често срещана дерматоза, засягаща предимно млади и хора на средна възраст. Характерна е за райони с тропичен и влажен климат, като честотата й се повишава през летния сезон. Нарича се още pityriasis versicolor (питириазис верзиколор).

Разноцветен лишей
Разноцветен лишей

Кой страда от разноцветен лишей?

Питириазис верзиколор се дължи на повишен растеж на Malassezia furfur – дрожда, която е нормален обитател на човешката кожа. Определени фактори благоприятстват интензивния растеж на маласезията. Към тях се отнасят топлината, влагата, недостигът на слънчева светлина. Често заболяването става активно през топлите месеци, а зимата има тенденция към самоизлекуване. Въпреки широкото си разпространение, разноцветният лишей се среща значително по-често при определени рискови групи:

  • хора, живеещи в горещ и влажен климат
  • във възрастовата група 15-35 години, когато мастните жлези са най-активни
  • при спортисти и професии, свързани с интензивно потене
  • хора с понижен имунитет
  • диабетици

Какви са симптомите при pityriasis versicolor

Симптомите на разноцветния лишей най-често стават видими през горещите месеци, а с наближаване на зимата започват да изчезват. Ангажира се кожата на врата, гърба и гърдите. Първоначално се засяга малка площ, но оставено без лечение има тенденция да обхване по-голяма кожна повърхност и да се разпространи към горните крайници, седалището и зоната около пъпа.

Петна по кожата с червен ръб – в началото те са с малки размери, с окръглена форма, ясно ограничени от здравата кожа. В активната фаза на заболяването се наблюдава червеникав ръб, върху който може да има фини лющене. Оставени без лечение имат склонност да увеличават размерите си, да се сливат помежду си и да ангажират нови и по-големи кожни повърхности.

Бели петна по кожата – дължат се на отделената от гъбата азелаинова киселина, която блокира синтеза на меланин. Те стават по-видими след море, когато околната здрава кожа е с тен. Тези бели петна не потъмняват веднага след излагане на слънце. Необходимо е известно време да се възстанови меланиновата синтеза.

Хронично-рецидивиращ ход – характерно за питиризис верзиколор е неговата сезонност. Заболяването става най-активно през топлите месеци, а с наближаване на зимата намалява и дори може да се наблюдава самоизлекуване.

Сърбеж – в повечето случаи заболяването е безсимптомно. Малка част от пациентите се оплакват от сърбеж, който става по-интензивен при изпотяване или запарване.

Разноцветен лишей – снимки

Питириазис верзиколор
Питириазис верзиколор

Снимките на питириазис верзиколор са много характерни. В конкретния случай е засегната кожата на врата и гърба, като се наблюдават малки, окръглени бели петна по кожата, на места сливащи се помежду си в плаки с по-големи размери.

Разноцветен лишей – лечение

Лечението на питириазис верзиколор е комплексен процес, който изисква време. Повечето пациенти, които търсят помощ окачват бързи резултати. Терапията включва лечение на активната инфекция и профилактика за повторна поява на заболяването. Изборът на медикаменти зависи от състоянието на пациенти, неговите навици, климата на местоживеенето и размера на засегнатата площ,

Перорални антимикотици – група медикаменти, които са под формата на капсули или таблетки. Имат мощно противогъбично действие и водят до бързо намаляване популацията на M. furfur. Използват се при пациенти с понижен имунитет, диабетици и при ангажиране на значителна част от кожната повърхност.

Крем за разноцветен лишей – към тази група се отнасят антимикотици под формата на крем. Най-често се изписват такива от азоловата група, като лечението продължава няколко седмици. Използва се в случаите на ограничено кожно засягане.

Шампоан за разноцветен лишей – това е off-label приложение, при което шампоанът се използва като душ гел. Подходящ е за третиране на обширни кожни зони. Използва се както като част от основната, така и като поддържаща терапия. Може да се прилага с превантивна цел.

Антимикотичен спирт – представлява антимикотик в спиртен разтвор. Широко използван в миналото. Въпреки високата си ефективност, нашето мнение е, че това не е най-оптималната терапия, защото спиртните разтвори изсушават и дразнят кожата.

Прогнозата на заболяването е отлична при правилна и навременна терапия. Успешно лечение на разноцветен лишей се наблюдава при спиране на инфекциозния процес, при който се наблюдава изчезване на зачервяването и залющването на лезиите. За премахването на белите петна по кожата и възстановяване на нормалната пигментация са необходими от няколко седмици до месеци.

При хората от рисковите групи се налага спазването на определен хигиенен режим и профилактични средства – използване на памучни дрехи, хубаво подсушаване на кожата след баня, контрол на захарния диабет, ако такъв е налице и др.

Лечение на pityriasis versicolor в гр. София

Правилната диагноза и бързото назначаване на терапия водят до отлични резултати. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Често задавани въпроси

Заразен ли е разноцветният лишей?

Питириазис верзиколор се причинява от дрожди, които са нормален обитател на човешката кожа. Следователно разноцветният лишей не е заразен.

Кое е най-доброто лекарство за питириазис верзиколор?

Активното лечение се осъществява с група средства, наречени антимикотици. Те потискат растежа и унищожават дрождите. Предлагат се под формата на капсули, таблетки, крем, шампоан. Изборът на лечение зависи от състоянието на пациента и степента на засягане.

Каква е профилактиката при питириазис верзиколор?

Тя включва добро подсушаване на кожата след баня, носене на дрехи от естествени материи, съобразени с климатичните условия, контрол на диабета, ако такъв е наличен и др.

4.9/5 - (13 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: