Себореен дерматит

бръчки на челото

Себореен дерматит или seborrheic dermatitis е широко разпространено хронично кожно заболяване, засягащо по-често мъжете. Може да се наблюдава във всяка една възраст, като протича най-интензивно в неонаталния период и след пубертета. Заболяването ангажира кожата на скалпа, челото, носа и назолабиалните гънки.

Себореен дерматит
Себореен дерматит

Причини за появата на себореен дерматит

Водещите причини за заболяването са две. На първо място е повишената активност и по-големите размери на мастните жлези. Те създават мазна, богата на себум среда, която е предпоставка за свръхколонизация на кожата с Malassezia Furfur – гъбичка, която е част от естествената кожна флора. Повишената популация на маласезиите е втората основна причина. По-малко значение имат следните фактори:

  • Нарушен имунен отговор – тежките форми на заболяването се наблюдават при HIV позитивни пациенти.
  • Връзка с псориазис – често двете заболявания протичат успоредно.
  • Сезонност с влошаване на симптомите през пролетта и есента.

Заболяването се среща по-често при мъжете, поради по-големите и по-продуктивните мастни жлези.

Себореен дерматит на скалпа

Скалпът е най-честата локализация. В леките форми се наблюдава фин, сребристо-бял пърхот. Той може да бъде върху непроменена или върху възпалена, зачервена кожа. Протича или безсимптомно, или с различен по интензитет сърбеж. Засилване на пърхота и сърбежа обикновено се наблюдават при използване на неподходящ шампоан или козметика, както и в преходните сезони. При интензивно залющване и зачервяване е необходимо да се направи диференциална диагноза с псориазис, защото двете заболявания много си приличат, а често и протичат успоредно.

Себореен дерматит на лицето

Лицето е другата обичайна локализация на заболяването. Ангажират се т.нар. себорейни области – тези, които са богати на мастни жлези. Засягат се кожата в областта на веждите, гърба на носа и гънките от носа към горната устна. Симптомите може да са съвсем дискретни и да се изразвят единствено с фино залющване на кожата. В по-тежките клинични варианти се наблюдава интензивно зачервяване с лек оток, върху което се разполагат белезникави люспи. Най-често е съпроводено от сърбеж.

Себореен дерматит – снимки

Лечение на себореен дерматит
Лечение на себореен дерматит

Симптомите на заболяването варират в зависимост от неговата тежест. В леките случаи се проявяват с едва забележим пърхот, най-отчетлив в областта зад ушите. При ангажиране на лицето симптомите са в областта на Т-зоната, като може да включват фино, сребристо-бяло залющване на кожата, което да се развива върху непроменена или зачервена основа. Сърбежът може да варира по интензитет. Обостряне на симптомите най-често се наблюдава при използване на подходяща козметика (шампоан, крем) или след прием на системни антибиотици.

Диагностика

Диагнозата обикновено не представлява трудност и се поставя на базата на клиничната находка. По-тежките форми на заболяването наподобяват псориазис, което налага разграничаването между двете диагнози. Това може да наложи вземането на кожна биопсия и последващото и хистологично изследване.

Лечение на себореен дерматит

Лечението на себорейния дерматит се определя от стадия на заболяването, като може да включва поддържаща козметика или активно лечение с медикаменти.

В периодите на ремисия или при леки форми е необходимо използването на подходяща козметика, предназначена за кожа, склонна към себорея. Тя включва шампоани и кремове, които да отмиват продуцирания себум и да създават неблагоприятни условия за развитие на Malassezia Furfur. В активните периоди е необходимо включването на медицински изделия към терапията.

Шампоан за себореен дерматит – Те се използват за областта на скалпа и съдържат антимикотици от азоловите групи. Те намаляват популацията на M. furfur и не позволяват нейното нарастване. Прилагат се 2-3 пъти седмично.

Крем за себореен дерматит – Използва се при ангажиране на кожата на лицето. Това най-често са чисти антимикотични кремове или комбинирани препарати с кортикостероид, които имат противовъзпалително действие. Те се използват в кратък срок с плавно редуциране на дозата.

Системни антимикотици – Налагат се при тежки и резистентни форми на заболяването, при които са ангажирани големи области, както и при имуносупресирани пациенти.

Преглед при дерматолог в гр. София

Ако страдате от пърхот или зачервяване и залющване на лицето е необходимо да запишете преглед при дерматолог. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics извършваме диагностика и лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за контакт.

Често задавани въпроси

Какво е себореен дерматит?

Представлява често срещана, хронична дерматоза, която може да се прояви във всеки един етап от живота и засяга по-често мъжете.

Как се лекува себореен дерматит?

Терапията се определя в зависимост от стадия на заболяването и тежестта на симптомите. Тя може да включва само поддържаща козметика в най-леките случаи или антимикотици под формата на кремове и шампоани.

4.7/5 - (11 гласа)
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: