Urticaria

бръчки на челото

Уртикария (Urticaria) съчетава група от заболявания, които се характеризират със сходна клинична картина – появата на преходни и силно сърбящи обриви, наречени уртики. Понякога може да се съчетае с ангиоедем, което представлява животозастрашаващо състояние, което изисква навременна лекарска помощ.

От какво се получава уртикария?

Патогенезата на заболяването включва вазодилатация и повишена пропускливост на съдовата стена. Това води до локализиран оток в дермата с навлизане на плазма и различни медиатори, които водят до характерните обривни елементи и симптоми на състоянието. Тези промени се дължат на активация на кожните мастоцити. Причините могат да са много и разнообразни – храни, медикаменти, инсекти, инфекции, физични фактори като светлина, топлина, студ.

Urticaria
Urticaria

Видове уртикария

Съвременната дерматлогия предлага различни класификации за различните видове уртикария. В практиката най-често се използват 2 от тях.

Според давността на оплакванията разграничаваме остра и хронична.

  • Остра уртикария (urticaria acuta) – с давност на оплакванията до 6 седмици.
  • Хронична уртикария (urticaria chronica) – с давност на оплакванията повече от 6 седмици.

Друг метод на класификация е според пряката причина – лекарствена, алергична, механична, стресова и др. По-рядко се налага систематизиране според локализацията на уртиките и размера на обривните елементи.

Уртикария при дете

Почти всяко дете проявява някаква форма на заболяването през годините. Децата са предразположени, защото се срещат с разнообразни алергени. Клиничната картина е доста драматична, защото ангажира големи участъци от кожата и се развива изключително бързо – буквално за минути. Още повече, че в детска възраст често се съчетава с ангиоедем – подуване на меките тъкани, в частност на устните, езика и лигавиците на горните дихателни пътища. Ангиоедемът е потенциално животозастрашаващо състояние и изисква бърза и адекватна намеса.

Уртикария – симптоми

Основният клиничен белег на заболяването са типичните обривни единици, наречени уртики. Те са много характерни по това, че възникват и отминават бързо, силно сърбящи са, а разтриването им може да задълбочи симптомите. Варират по размери от няколко милиметра до плаки с диаметър от 5 и повече сантиметра, могат да са локализирани по всяка част на тялото. Цветът им най-често е червен, много рядко може да са белезникави, в резултат от притискане на подлежащите кръвоносни съдове. Находката е толкова типична, че може да бъде разпозната дори по снимки.

Уртикария – снимки

Хронична уртикария
Хронична уртикария

На тази снимка се виждат типичните за заболяването обриви – уртики. Те варират по форма и размери, надигнати спрямо околната кожа, с червен цвят и с интензивен сърбеж, Много често до момента на посещение на лекар обривът може да е изчезнал, затова е препоръчително да го заснемете, когато е наличен.

Diagnosis

Поставянето на диагнозата не представлява трудност – типичните обривни елементи и силният сърбеж са достатъчни. Предизвикателство обаче е откриването на причината за заболяването. Това може да наложи провеждането на допълнителни изследвания – тестуване за алергени, образна диагностика, провокативни тестове. Важен етап в диагностиката е изключването на ангиоедем, който може да е с тежки последици.

Лечение на уртикария

Лечението на уртикария е различно в зависимост от тежестта и давността на симптомите. В повечето случаи то може да се проведе в амбулаторни условия, но понякога налага хоспитализирането в лечебно заведение.

Тежките форми на заболяването, особено тези, които са придружен с оток на меките тъкани и нарушение на дишането, налагат бързото приложение на кортикостероиди и антихистамини, както и лекарско наблюдение. Много често неправилно лекуваната остра уртикария може да премине в хронична, затова е от ключово значение правилната и продължителната терапия.

Съвременното лечение на хронична уртикария се състои в избягване на потенциални алергени, правилна и достатъчно продължителна терапия.

Antihistamines – тази група медикаменти е първа линия на избор при лечение на уртикария. Видът и дозата варират в хода на самата терапия и са строго индивидуални. Продължителността на лечението е поне 2-4 седмици, като постоянно се следи за наличието на симптоми на заболяването.

Omalizumab (Xolair) – представлява моноклонално антитяло, което се свързва с IgE рецептора и предотвратява дегранулацията на мастоцитите. Използва се в случаи на неефективност на антихистаминовата терапия.

Montelucast – това е левкотриенов рецепторен антагонист, който се прилага в тежки и неподатливи на терапия форми на заболяването.

Крем за уртикария – локалните лекарствени форми имат силно ограничено действие и се използват основно за облекчаване симптомите на сърбеж. Може да се прилагат кортикостероидни и охлаждащи кремове.

Examination at a dermatologist in Sofia

За успешното лечение на уртикария е необходимо ранната и правилна диагностика. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics провеждаме лечение на различни кожни и венерически заболявания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36 (зад фитнес център Пулс). Вижте как да ни откриете от страницата за contact page. We offer online consultation.

Course and prognosis

Прогнозата е много вариабилна, като зависи от това дали ще се открие провокиращият фактор и дали ще се проведе правилно и достатъчно продължително лечение. В днешно време все по-голяма част от острите форми на заболяването имат тенденция да хронифицират.

FAQ

Какво е уртикария?

Представлява група от заболявания, при които се наблюдава общ симптом – внезапната поява на преходни, сърбящи червени петна, наречени уртики.

Как се лекува уртикария?

Съвременните възможности за лечение на уртикария включват антихистамини, левкотриенови антагонисти, моноклонални антитела и други.

4/5 - (5 гласа)
BOOK AN APPOINTMENT
%d bloggers like this: