Причини за появата на акне

акне

Какво представлява акнето? Видове акне. Причини за появата на акне.

Акнето е заболяване на космено-мастните фоликули, а тяхната концентрация е най-голяма в областта на лицето, зад ушите, раменете, горната част на гърдите и гърба. Продукцията на себум е висока при новородените, след което постепенно спада до достигане на нов пик в началото на пубертета. След приключване на този възрастов период следва едно сравнително константно ниво на себумно отделяне без очаквани пикове. Това обяснява в известна степен и честотата на заболяването в тийнейджърския период. Същестуват някои основни причини за поява на акне:

Генетична предиспозиция – При акнето съществува наследственост, като вероятността е по-голяма при двама родители с анамнеза за акне.

Повишена мастна секреция – Пациентите с акне имат по-големи мастни жлези, които отделят повече себум.

Свръхколонизация с P. acnes и S. epidermidis – Тези бактерии са нормални обитатели на космено-мастния фоликул. При хората с акне тяхното количество е значително завишено. Те отделят ензими, наречени липази, които водят до формиране на свободни мастни киселини. Последните имат комедогенно и възпалително действие.

Нарушена кератинизация – Процесът на образуване на нормален рогов слой на кожата е изменен. В космено-мастния фоликул се наблюдава повишено струпване на кератиноцити, което води до неговото запушване и образуване на комедони.

Научете повече на www.ourskinwithin.com.

OurSkinWithin е блог на д-р Мария Ръткова, в който тя споделя своя опит в областта на клиничната и козметичната дерматология. Информацията, която е представена, е медицински акуратна, достъпна и безпристрастна.

Видове акне

В зависимост от тежестта на клиничната картина различаваме няколко типа акне:

Комедонно – Това е най-леката степен на акне. Засяга главно кожата в областта на лицето. Клинично се проявява с наличие на отворени и затворени комедони (т.нар. черни точки). Не се образуват белези и пигментации.

Папуло-пустулозно – Представлява често срещан вариант, като обикновено се развива по време на пубертета. Ангажира кожата на лицето, по-рядко тази на гърба. Наблюдават се предимно инфламаторни лезии – папули и пустули, но не са изключени също и комедони. Кожата е зачервена и възпалена. Същестува риск от развитие на белези и постинфламаторни хиперпигментации.

Конглобатно – Тежка форма на акне, ангажираща по-често мъжете. Заболяването стартира най-често през пубертета. Засяга кожата както на лицето, така и тази в горната половина на гърба. Клинично се проявява с папули, пустули, нодули и кисти, които могат да са болезнени. По правило се образуват тежки белези.

Фулминантно – Рядка, но изключително тежка форма на акне. Страдат преди всичко мъже. Съществува асоциация с прием на стероидни хормони. Лезиите ангажират кожата на лицето и гърба, като са представени основно от кисти и нодули. Общото състояние е влошено, болните са отпаднали и фебрилни. Формират се тежки и обезобразяващи белези.

Лечение на акне

Терапията се определя от тежестта на клиничната картина, възрастта, пола и общото състояние на пациента. Повече за лечението на акне може да научите на тази страница.

Свързани статии

Акне – механизми. Тема първа.

Акнето от маска или “маскне”

Оценете страницата
ЗАПАЗЕТЕ ЧАС
%d bloggers like this: